МАЙ 2018 екскурзии

Екскурзия Италия и ТОСКАНА с остров ЕЛБА

Маршрут:
ФЛОРЕНЦИЯ Сиена ПИЕНЦА Монтепулчано САН Джемилиано Монталчино

Продължителност:
8 Дни / 7 Нощувки

Вид транспорт:
Автобус

Цена от: 678 лв.

Програма

                                     

МАЙ 2014 в ИТАЛИЯ с ТОСКАНА и остров ЕЛБА в годината на Наполеон!

 

Под слънцето на Тоскана, пъстроцветно и вкусно пътешествие с дъх на маслина, вино и пекорино!

 

Екскурзия и почивка в ТОСКАНА с Тосканския архипелаг и остров Елба в 8 дни/ 7 нощи

 

ПРОМОЦИЯ за ранни записвания до 15 МАРТ – ТОП цена 678 лева!

         Дати на пътуване: през МАЙ- 01.05. – 08.05.14; през ЮНИ: 19.06. – 26.06.14

 

1 ден: София – Любляна - 900 км.

Сутринта в 06:30 часа отпътуване от София, стадион „Васил Левски” за Словения. Транзитно преминаване през Сърбия и Хърватия. Пристигане вечерта в Словения. Нощувка в района а Любляна.

 

2 ден: Любляна – Болоня - Монтекатини Терме - 540 км.

Закуска. Туристическа програма в словенската столица Любляна, включваща: Стария град, Кметството, Тримостието, Драконовия мост, Църквата Св. Николай. Отпътуване за Италия и област Емилия-Романя с   главен град Болоня. Разглеждане на Болоня: Площад Нептуно с Фонтана на Нептун, Площад Маджоре, Базиликата Сан Петронио, двете кули – символ на града Torre Garisenda (по-ниската кула) и Torre degli Asinelli (по–високата). Продължаване за област Тоскана. Пристигане вечерта. Настаняване в хотел. Нощувка в района на Монтекатини Терме – Пистоя.

 

3 ден: Монтекатини Терме - Флоренция – Монтекатини Терме - 100 км.

Закуска. Денят е посветен на Флоренция – люлка на западноевропейския Ренесанс. Флоренция е главен град в областта Тоскана, столица на провинция Флоренция, а в периода 1865 – 1870 за кратко и столица на Кралство Италия. Флоренция е разположена на река Арно, на площ от около 102 км2 с население над 356 000 души. Туристическа програма и разглеждане на историческите забележителности – среща с изкуството на Ренесанса в Санта Кроче, старата Францисканска църква, където ще откриете фреските на Джотто и мемориалите на Микеланджело, Галилео Галилей и Росини. Следва Катедралата Санта Мария дел Фиоре – символ на града с огромния купол на Брунелески, Камбанарията на Джотто и Баптистерия Сан Джовани с прочутите “Порти към рая”. Продължаваме с най-красивия площад – Пиаца дела Синьория с прочутата статуя Давид на Микеланджело, със Стария дворец и Понте Векио – старият мост на река Арно.  Свободно време във Флоренция. Нощувка в района на Монтекатини Терме – Пистоя.

 

4 ден: Монтекатини Терме – Лука -  Пиза – Ливорно – Пиомбино - 200 км.

Закуска. Днес пътешестваме из област Тоскана до най-важното й пристанище - Пиомбино, което свързва Тоскана с островите в Тосканския архипелаг. Посещение в Лука – един от най-важните художествени градове в Италия, известен в цял свят преди всичко заради своите добре запазени градски стени (15-17 век), които обграждат историческия градски център с периметър 4.450 м; три града в Италия, освен Лука, запазват стените си: Ферара, Гросето и Бергамо. Лука е не само един от най-добре съхранените средновековни градове в Италия, но тук според легендите се съхранява и “Светия образ”, изработен от Никодим от Ариматрея, очевидец на Христовото разпятие. Продължаваме за Пиза и разглеждане на: Двора на чудесата с Катедралата, Баптистерията и наклонената кула. Продължаваме по Западното крайбрежие на Тоскана за Ливорно, морски град на Тиренско море, едно от най – големите италиански пристанища. Разглеждане на Ливорно: Стария град, Катедралата Сан Франческо ди Асизи, Terrazza Mascagni – морската тераса на крайбрежната улица Viale Italia, Символа на града - Паметника на четиримата маври, представящ каменна статуя на Великия херцог на Тоскана - Франческо Медичи и четири бронзови фигури, представляващи четирима приати, оковани във вериги.  Нощувка в района на Пиомбино.

 

5 ден: Пиомбино – остров Елба - Пиомбино – Монталчино - 170 км.

Ранна закуска. Днес ще се запознаем с Тосканския архипелаг и островите в него, за които разказват, че били бисери в ценна огърлица на Венера и паднали случайно в морето...Отпътуване сутринта с ферибот (около 1 час) за остров Елба, най-големият остров от Тосканския архипелаг и трети по големина в Италия след остров Сардиния и остров Сицилия. Заедно с шест други острова, остров Елба е част от Националния парк на Тосканския архипелаг, най-големия морски парк в Европа. Остров Елба е световно известен с френския император Наполеон Бонапарт, който е заточен тук през 1814 г. През настоящата година 2014-та се отбелязва 200 годишен юбилей и затова тази година на острова преминава под надслов – „Година на Наполеон”. Това, което прави остров Елба уникална дестинация в Тоскана са неговите: кристално синьо море, прекрасни плажове,  разнообразие от морски и земни пейзажи, затова и определят Елба като Раят на земята. Посещение в Портоферайо – столица на остров Елба, който още Наполеон избира за столица и място, където да се установи. Туристическа програма в Портоферайо: Двореца Villa Mulini, който Наполеон избира за своя зимна резиденция, някога дворец на великия херцог на Тоскана от династията на Медичите, днес Национален музей; Пристанището Дарсена, крайбрежната наблюдателна осмоъгълна кула Torre del Martello; Стария град с останки от градската стена от времето на Медичите; Кметството; Площада на Републиката.  Връщане след обяд с ферибот до Пиомбино.  Нощувка в района на Монталчино.

 

6 ден: Монталчино – Сиена – Сан Джиминяно – Ферара – 320 км.

Закуска. Днес пътешестваме в средновековна Тоскана с първа спирка в Монталчино - малко средновековно селище, разположено на 564 м. надморска височина, където ще откриете недокоснат от времето средновековен замък – Кастело ди Монталчино. В този регион се отглеждат  лозя с червено грозде от сорта Sangiovese - Санджовезе, от което се прави прочутото вино Брунело ди Монталчино, в превод “кръвта на Юпитер”. Посещение на местни винарни, където ще имате възможност да дегустирате прочутите вина. Продължаваме за Сиена – столица на провинция Сиена в област Тоскана. Сред хълмовете на Тоскана, само на 55 км. от Флоренция се намира незабравимата Сиена, която мнозина определят за една от най-интересните дестинации за екскурзия до Италия. Запазеният средновековен дух в Сиена и средиземноморска атмосфера, допринасят за неповторимото и романтично излъчване на града. През Средновековието Сиена е горд, богат и войнствен град-държава, а изкуството на Сиена от онези дни (рисуване, скулптора и архитектура) е уникално и с огромна историческа значимост. Постройките, оцелели от времето на разцвета на града през Средновековието, са живото доказателство за богатството и разкоша от онези времена: Готическата катедрала на Сиена със статуята на Мария Магдалена, Площад Публико с внушителни фрески на Джовани Пизано и Torre del Mangia, откъдето можете да видите целия град, са само няколко от най-важните средновековни сгради в Сиена. Следва посещение в Сан Джемилиано – градчето се слави със средновековните си кули, някога 72 на брой, от които днес са запазени напълно само 14 от тях. Днес Сан Джемилиано е горд с бялото си вино Vernaccia прекрасно в комбинация с известното за Тоскана сирене Pecorino. Разглеждане на: Историческия център на града, Piazza della Cisterna – Площада на фонтана.     Сбогуваме се с Тоскана и отпътуваме за област Емилия-Романя и провинция Ферара. Нощувка в района на Ферара.

 

7 ден: Ферара – Загреб - 490 км.

Закуска. Разходка във Ферара – град на разкоша на фамилията Есте, превърнала го в един от най – зелените градове в Европа. Разглеждане на добре запазения ренесансов историческия център (UNESCO): Замъка Естенсе (Castello Estense), Диамантовия дворец (Palazzo dei Diamanti), най-добре запазената ренесансова сграда във Ферaра - Къщата Ромеи (Casa Romei), която е била резиденция на Джовани Ромеи, градската стена, датираща от XV и XVI в. и с дължина 9 км. (заедно с тези в гр. Лука се считат за едни от най-добре запазените ренесансови стени в Италия).. По желание обяд във Ферара. Специалитет на Ферара е Капелачи ди дзука кондити кон рагу, което означава, че ще дегустирате равиоли пълнени с тиква със сос рагу. Друго популярно блюдо, датиращо от 15 век и създадено в магерниците на манастирите тук е ястието - пампапато, сиреч сладък хляб със сухи плодове и различни подправки, по форма наподобява калимявка. Отпътуване за Хърватия. Нощувка в района на Загреб.

 

8 ден: Загреб – София – 790 км.

Закуска. Туристическа програма в столицата на Хърватия – Загреб, включваща: Горни Град - Градец и Каптол –  бароковия епископски дворец и Катедралата със статуята на Дева Мария с 4-те ангела, Каменната порта, Площад Св. Марк с едноименната църква, Площад Св. Катерина с най-красивата барокова църква в Загреб, Площад  Бан Йосип Йелачич. Отпътуване за България. Пристигане в София късно вечерта.

 

Пакетна цена на турист:

 

 

На турист в двойна стая

 

Единична стая

 

Дете до 11.99 с

2-ма възрастни в стая

 

 

699 лева

 

869 лева

 

629 лева

 

 

Пакетната цена включва:

Транспорт с лицензиран за международен превоз автобус, с климатик, минибар, DVD

7 нощувки със закуски в хотели 2 и 3*, от които: 1 - в района на района а Любляна, 2 - в района на Монтекатини Терме – Пистоя, 1 - в района на Пиомбино, 1 – в района на Монталчино, 1 - в района на Ферара, 1 - в района на Загреб;

сити такси в хотелите

туристическа програма

екскурзоводско обслужване

 

Пакетната цена НЕ включва:

Посещение на остров Елба - 45 евро, включва фериботни билети до Елба и обратно с посещение в столицата Портофирайо

Мед. застраховка на ЗК”Уника”: за 4000 евро /10 000 евро/15 000 - евро до 65 г. -  8 лв. / 10 лв. / 13 лв., до 70 г. – 12 лв./ 14 лв. / 17 лв.,  до 75 г. – 16 лв. / 20 лв. / 26 лв., над 75 г. – 16 лв./ само до 4000 Евро, за лица над 80 г. е желателно да имат собствена застраховка  или подлежат на преглед от специалист от ЗК „Уника”;   

 

Промоция за ранни записвания:

За ранни записвания до 80 дни преди датата на отпътуване – отстъпка 6%

За ранни записвания до 70 дни преди датата на отпътуване – отстъпка 5%

За ранни записвания до 60 дни преди датата на отпътуване – отстъпка 4%

За ранни записвания до 50 дни преди датата на отпътуване – отстъпка 3%

За ранни записвания до 30 дни преди датата на отпътуване – отстъпка 2%

 

Допълнителна информация:

Валута: 1 eвро=1.95583 лв.

 

Необходими документи: лична карта или международен паспорт; за деца до 18 г.-международен паспорт или лична карта,  нотариално заверена родителска декларация от непътуващия/те родител/и – оригинал и копие, копие от акта за раждане, копие от страницата със снимката в паспорта

Допълнителни визови, паспортни и санитарни изисквания - няма

Срок и начин на плащане: 30% от цената при записване, останалата сума се заплаща не по-късно от 14 дни преди пътуването

Допълнителните мероприятия и услуги се заявяват от туриста при записване и се заплащат при доплащане на екскурзията:

-  Посещение на  о. Елба  - 45 евро,

-  Застраховки – стойността им се определя в зависимост възрастта на туриста,

 

Минимален брой за осъществяване на пътуването – 35 туристи

 

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи – 7 дни преди датата на тръгване;

 

Агенцията си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата

музейни такси във ФЛОРЕНЦИЯ:

Църквата Санта Кроче /5 €/, Катедралата, Баптистерият /5 €/, Кулата на Джото /6 €/, Площада на Синьорията, Палацо Векио /8 €/, покрития мост Понте Векио, Галерия Уфици /12 €/ 

Полезна информация за ИТАЛИЯ – ТОСКАНА и посещаваните обекти:

 

                                    


Тоскана е едно вълшебно пътуване сред неповторими пейзажи, вдъхновили четката на куп ренесансови художници, пътуване назад във времето и среща със средновековието в градчета пръснати по хълмове, обрамчени от красиви долини, където златистата охра на житата се редува с наситено зелената багра на  нямащите край зелени масиви лозя, маслинови горички и кипариси – истинска пъстра черга разстлана – това е Тоскана! А, вкусовете на Тоскана? Уникална кухня, изобилстваща от местни специалитети, които ще опитате в типични ресторанти, тук наричани „локандас”, специалитети поднесени с уникалните вина, прославили Тоскана в света: Нобиле и Бурнело – истинска наслада, която ще задоволи и най-изтънчения вкус...

Това е пътуването в Тоскана – наслада за всички сетива!                  

         

                                                         

Монталчино е родното място и на едно от най-хубавите и скъпи италиански вина Brunello. Градчето е и най-богатата земеделска зона в света, според вестник „Кориере дела сера“, цитиран от ProntoSofia. Вестникът се позовава на изследване на миланския университет „Бокони“.

Средният годишен доход на глава от населението в Монталчино е 140 хиляди евро. В малкото селище Монталчино, разположено до Сиена (в област Тоскана,) днес живеят 576 чужденци от 45 националности и  съставляват 11 на сто от местното население от 5200 души. Тук препитание са намерили и много българи, които работят в местните винарски фирми.

Монталчино е земя на рекордите. През 1967 година, например един хектар лозя, от които се произвеждаха 7000 бутилки вино, струваше 930 евро – днес, цената му е 350 хиляди евро. През 1967 е имало 25 фирми за производство на вино – днес, те са 250 на брой. Сред най-известните производители на „Брунело“ са Banfi, Fattorie dei Barbi, Biondi Santi, Cinelli Colombini, Antinori. Не само знатни фамилии обаче произвеждат скъпоценното вино. Сред производителите е и фирмата на албанката Angelina Ndrca, която прави 50 хиляди бутилки „Брунело“ годишно. В Монталчино се произвеждат 17 милиона бутилки вино годишно. Осем милиона Brunello 2003 се продават от тази година, а годишният оборот на местните производители на вино е 120 милиона евро.

Brunello е червено вино, произвеждано в областта Montalcino още от началото на 14 век. През 1831 г. маркиз Козимо Ридолфи /който в последствие е провъзгласен за министър-председател на Тоскана/ дава най-висока оценка на качествата на вино Брунело ди Монталчино между всички останали червени вина в Тоскана. През 1865 г. Brunello Montalcino печели и първа награда на селскостопански панаир на виното в Montalcino.

До края на Втората световна война вино Брунело ди Монталчино си е изградило репутация на едно от най-качествените, фини и редки вина в Италия. Единствения производител на вино Брунело ди Монталчино регистриран в търговските регистри по онова време е Бионди Санти. Високата цена и престижът на вино Брунело ди Монталчино скоро насърчават и други винопроизводители да започнат да го произвеждат. До 1960 те са вече 11, а до 1980 г. вече са 53, те са предимно дребни предприемачи и винарството за тях е семеен бизнес. До 2000 г. броят им е вече около 200.                   

                           МОНТЕПУЛЧАНО                                                                          САН ДЖИМИНЯНО          

                                                                                                        С И Е Н А


           

      Вкусовете на ТОСКАНА: сирене ПЕКОРИНО               вино БРУНЕЛО ди МОНТАЛЧИНО