оферти за СЕПТЕМВРИ

НОВО! Eкскурзия За 22 СЕПТЕМВРИ в АЛБАНИЯ и ГЪРЦИЯ пътуване в САМУИЛОВА България! ПРОМОЦИЯ до 20 АВГУСТ на ТОП цена – 299 лева!

Маршрут:
София - Корча - Воскопойе - езеро Малка Преспа - остров Св. Ахил - Кастория - София

Продължителност:
4 дни / 3 нощувки

Вид транспорт:
Автобус

Програма
Цени
Допълнителни екскурзии

НОВО! Eкскурзия За 22 СЕПТЕМВРИ в АЛБАНИЯ и ГЪРЦИЯ пътуване в САМУИЛОВА България!

 

 

Пътуване до КОРЧА и Воскопойе в ДЕВОЛ, до езеро Малка Преспа и о-в Св. Ахил с КАСТОРИЯ!

 

 

ПРОМОЦИЯ до 20 АВГУСТ на ТОП цена 299 лева!

 

 

Дати на пътуване: 19.09. – 22.09.20; Пакет: 3 нощувки, 3 закуски и 2 вечери на ТОП цена! 

 

 

Хотел в Корча: Grand Palace - 4* или подобен, вижте:  http://grandhotelpalacekorca.com/

                  

 

                   Хотели в Кастория: „Анесис” – 2* или подобен, вижте: Hotel ANESIS

 

 

Пътуване, в което всеки открива поне една причина, за да се върне по тези места заради:

 

романтиката, която открива в Кастория и езеро, в стария град Корча и ритъма на серенадата;

 

заради чувството, което изпълва всеки българин при допира със светините на България в някогашна КУТМИЧЕВИЦА и- езеро Малка Преспа с остров Свети Ахил – островът на цар Самуил!

 

заради ВОСКОПОЙЕ в ДЕВОЛ, съхранил древни църкви сред девствена природа, в чиято тишина сякаш се прераждаш;   

 

заради прекрасната албанска кухня, с която си припомняш забравени вкусове на истинска и екологична храна;

 

и заради вкуса на гръцката рицина „Маламатина” и бира „Корча”, разбира се!

 

 

1 ден: София – Корча

Сутринта в 06:30 часа отпътуване от София, паркинга на автогара Сердика (Трафик Маркет) пред Централна ЖП гара по маршрута: София – Дупница – Благоевград - Кулата – Солун - Верия – Корча. Пътува се по скоростен магистрален път до самият град Корча през територията на Гърция.

В ранния след обяд пристигаме в Корча или още някога българският град – Горица, разположен в област Девол – важен административен, църковен и културен център в Първата българска държава.

В наши дни пътешествениците определят Корча като малкият Париж на Албания заради културата и аристократичната му деликатност, забелязана не само в поведението на хората, но и в архитектурата му. Корча поддържа и традицията на своите "сокаци" (павирани тесни улички) с характерни къщи със стари дървени печки и вкусно готвена храна. Всъщност Корча е най-посещаваният албански град във всеки сезон. През зимата е заобиколен от магията на снега, а през лятото привлича с чист въздух, бира „Корча” и серенадите - типична музика, която предимно се свири и пее от местни стари и млади китаристи. Настаняване в хотела.

След кратка почивка се отправяме на освежаващо посещение във фабриката за производство на бира „Корча” с дегустация (включено в цената).  Свободно време. Вечеря. Нощувка. 

 

2 ден: Корча – Воскопойе – Корча – 50 км.

Закуска. Сутринта по желание организирано посещение в музея на Средновековното изкуство -  музей на иконата, където са експонирани 7000 култови предмета повечето, от които икони, църковни принадлежности и други артефакти от камък, дърво, метал и текстил. Най-вълнуваща е срещата с иконите с датировка от 13-ти до 19-ти векове, дело на известни иконописци като Онуфри и неговия син Никола, Киприоти, Селеника, братята Зограф и др.

Свободно време в Корча или в 11:30 часа по желание и срещу доп. заплащане: полудневна екскурзия до  Воскопойе в Девол.

Каним Ви на едно пътуване в отминали времена на слава в област Девол – важен административен, църковен и културен център в Първата българска държава. В Девол княз Борис I гради една от седемте големи църкви, в Девол по повелята на княза Климент Охридски основава книжовна школа (впоследствие преместена в Охрид), все тук през 893 г. е изпратен и Наум Охридски и е учредена Деволската епархия. Ще се разходим във Воскопойе – наследник на древния Москопойе, разположен на важен търговски път в миналото, свързващ Венеция с Константинопол, основна причина за просперитета на града. През 17 – 18 век града наброявал 80 хиляди жители, гордеел се с около 26 църкви, иконописна школа, училища и собствена печатница, в която се печатало с гръцки и славянски букви. По същото време Воскопойе се считал и за втори важен център на Балканите, бил сравним с Истанбул! Днес Воскопойе е малко село с около 700 жители, а от църквите са запазени само пет. Свободно време за разходка и посещение на църквите. Възможност за обяд в местните ресторанти. Завръщане в Корча. Свободно време по интереси. По желание и срещу доплащане (20 евро) вечеря с типична за Корча музика – серенада. Нощувка. 

 

3 ден: Корча – езеро Малка Преспа остров Свети Ахил – Кастория – 135 км.

Закуска. В 09:00 часа (албанско време) отпътуване за Гърция и Кастория. Отправяме се към любимата резиденция на цар Самуил – Преспа, разположена в езерото Малка Преспа на остров Свети Ахил,  островът на цар Самуил. На този остров са руините на един от седемте катедрални храма, градени още от цар Борис, веднага след покръстването му. Именно в този разкошен храм със застроена площ от 968 м2, цар Самуил положил мощите на свети Ахил от Лариса, за да пази светеца и острова и българите.

В средата на 20 век гръцки археолози при разкопки разкриха и доказаха, че в храма е бил погребан самият цар Самуил, както и неговия син цар Гаврил Радомир. Свободно време. Продължаване за Кастория,  някога българският град Костур, който днес е един от най-красивите градове в Гърция. Градът е живописно построен върху най-тясната част „гърлото” на полуостров, който навлиза в езерото Орестиада, на надморска височина 620 м. В уличките си града е запазил повече от 70 църкви и параклиси, някои от тях строени през 9-10 век, когато градът е един от важните български центрове в историческата област Кутмичевица, наричана още Деволски комитат. В Кастория са съхранени и приблизително 140 големи къщи – всички те архитектурни шедьоври от 17 и 18 век, построени от камък и дърво.

Настаняване в хотела. Свободно време за освежаване и по желание (включена в цената) организирана разходка до манастира „Света Богородица Мавровска” или Мавриотиса. Манастирът е разположен на три километра югоизточно от Костур, на края на Костурския полуостров и на самото езеро, срещу село Маврово от другата страна на езерото, откъдето идва и името Мавриотиса – Мавровска. 

Вечеря. Нощувка. 

 

4 ден: Кастория - София

Закуска. В 10:00 часа освобождаване на хотела и отпътуване за България и София. Пристигане в София вечерта.

  

Пакетна цена на турист:

 

 

 

 

Промоционални цени

 до 20.08.20 г.

 

Редовни цени от 21 август

 

На турист в двойна стая

 

299 лева

 

320 лева

 

 

Единична стая

 

390 лева

 

410 лева

 

Дете 0-11.99 г.

с 2-ма възрастни в стая

 

245 лева

 

265 лева

 

  

Пакетната цена включва:

Транспорт с лицензиран автобус за международни превози

3 нощувки със закуски, от които: 2 - Корча хотел 4* в центъра; 1 – Кастория хотел 2*/3*

1 стандартна вечеря три степенно меню в ресторанта на хотела в Корча

1 стандартна вечеря три степенно меню в Кастория

Посещение на манастира „Света Богородица Мавровска” в Кастория

Екскурзия до езерото Малка Преспа и остров Свети Ахил

Мед. Застраховка помощ при пътуване в Чужбина в ЗК”Левинс” с лимит 4000 евро

Водач от агенцията през цялото пътуване

 

Пакетната цена НЕ включва:

Туристическа такса за хотела в Гърция - заплаща се лично в хотела

Целодневна екскурзия до Воскопойе в Албания – 15 евро на възрастен; 10 евро дете до 12 год.; осъществява се при минимум 20 туриста

Вечеря с жива музика „серенада” в Корча – 20 евро; 10 евро дете до 12 год.; осъществява се при минимум 25 туриста

Музейни такси в Албания: около 500 албански леки

 

Доплащане:  медицинска застраховка помощ при пътуване в Чужбина в ЗК „Левинс” с лимит 4000 евро се доплаща от туристи, които са на възраст 69 год. и над 70 год. - 6 лева!

  

Важна информация:

От 01.01.18 г. във всички хотели в Гърция се въвежда задължителна общинска такса, която се заплаща от туристите на място в хотела.

за 5* хотели - 4 евро на стая, на вечер

за 4* хотели - 3 евро на стая, на вечер

за 3* хотели - 1.50 евро на стая, на вечер

за 2*, 1* хотели - 0.50 евро на стая, на вечер

 

 

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията:  35 туристи. 

 

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи:  7 дни преди началната дата. 

 

Необходими документи: валиден задграничен паспорт ИЛИ лична карта; няма визови, санитарни и медицински изисквания за посещаваните по маршрута страни 

 

Начин на плащане:  депозит – 30 % от пакетната цена, доплащане – до 14 дни преди отпътуване.

 

Агенцията си запазва правото на промени в последователността на програмата!

 

Такси за прекратяване на договора за пътуване при СПЕЦИАЛНИ пътувания Великден:

Записаните туристи могат да прекратят договора за пътуване по всяко време при заплащане на стандартните такси за прекратяване:

1. от деня следващ деня на подписване на договора до 50 календарни дни преди датата на отпътуване – без неустойка

2. от 49 до 30 календарни дни преди датата на отпътуване – внесеният депозит

3. от 29 до 0 дни – 100 % от общата стойност на туристическият пакет

 

Пътуването е подходящо за лица с намалена или ограничена подвижност. Допълнителните екскурзии са подходящи за лица с намалена или ограничена подвижност.

 

Туроператорът препоръчва на своите клиенти сключване на застраховка Отмяна на пътуване, покриваща  загубите в случай,  че са възпрепятствани да пътуват. Застраховката е доброволна и се сключва в деня на сключване на договора за организирано пътуване. Туроператорът не възстановява сумата по застраховката при неосъществяване на екскурзиятa.

АЛБАТРОС – 59 ООД, притежава Удостоверение за туроператорска дейност № 6896 /21.02.2012г. и е сключил застраховка Отговорност на Туроператора по чл. 97, ал.1 от Закона за туризма на 14.01.2018 – застрахователна полица № 03700100001832  в  ”ЗД ЕВРОИНС” АД, валидна за периода: от 11.03.2019 до 10.03.2020 год.

 

ОБЩИ УСЛОВИЯ КЪМ ОФЕРТАТА

 

 

Информация за посещаваните обекти:


 

              
 

 

Остров Свети Ахил в Малко Преспанско езеро - един остров в затънтените краища на Северозападна Гърция пази спомени за българското минало. Това е остров “Свети Ахил” в Малкото Преспанско езеро, което заобиколено от величествени планини се простира като обширно огледало сред възвишенията. Понтон в езерото, дълъг почти километър ни отвежда до острова „Свети Ахил”, от  който ни делят само няколкостотин километра и… десет века история. Тук, на острова се е издигала любимата резиденция на цар Самуил.

Когато човек се намира на острова, има чувството, че над него е само Бог, който държи това място в дланите си. Спокойните води на езерото и тишината наоколо изпълват душата с усещане за вечност, с усещането за онази хармония и сигурност, които са изпълвали първите хора при Сътворението.

На източния склон на острова се издигат величествените останки на храма „Свети Ахил”. По размери храма не отстъпват на Голямата базилика в Плиска, построена при Свети княз Борис, покръстител на българите.

Масивни стени и колони са обгръщали централния кораб. Каменна настилка, вдъхваща респект, води към обширен олтар. От тук патриарх Герман, духовния спътник на цар Самуил, е благославял България и народа й. По тесния коридор, към изхода, облицовани с тежки плочи, са подредени саркофазите на царското семейство. В единия от тях, през 1969 г. гръцкия археолог Николаос Муцопулос открива останките на цар Самуил….

 

Описание на  Кастория


 

         

 

 

Кастория или още наричан от нас българите – Костур е живописен град, удивително наподобяващ град Охрид. За приликата допринася разположението му на полуостров в Костурското езеро - езеро Орестиада, допринася за приликата още и архитектурата на съхранените и до днес старинни къщи застроени амфитеатрално по хълма, спускащ се към езерото, както и големия брой запазени и действащи и до днес около 70 на брой стари византийски църкви. 

Кастория е един от най-големите, както в миналото, така и днес, производител на кожени изделия и палта. В тази връзка – красиви и елегантни магазини за палта и кожени аксесоари, както и многобройни заведения по брега на езерото са другото изкушение за посетителите му.

Езерото Орестиада -  разположено в Северозападна Гърция, недалеч от границата с Албания, между планините Витси и Грамо, дало името на областта. Езерото е част от групата на Егейските езера и е разположено на 630 метра надморска височина. Площта му е 28 квадратни километра, а водосборният му басейн e 253 квадратни километра. Дълбочината на езерото е приблизително 9 метра. Езерото е дълго 30 километра и има обем от 100 000 000 кубични метра вода; оформено преди около 10 милиона години, в него се вливат 9 малки реки и се срещат над 200 вида птици.

 

Непознатата Албания – антична, средновековна, православна, българска…..

 

Област ДЕВОЛ с Корча/ Горица и Воскопойе


                   
 

       

 

Девол е историко-географска област разположена в земите на днешна Източна Албания. За първи път е присъединена към България от кан Пресиян към 842-843 г., а по времето на княз Борис I (852-889) град Девол е средище на административна област комитат, наричана в някои извори и Кутмичевица. Тук се издига една от седемте големи църкви, издигнати от Борис в България след покръстването. Князът изпраща в Девол Климент Охридски, който превръща града в средище на книжовна школа, преместена впоследствие в Охрид (Охридска книжовна школа). През 893 г. просветителската дейност на Климент в Девол е поета от друг ученик на Кирил и Методий – Наум Охридски. През същата година е учредена и Деволската епархия.

В Девол са издигнати великолепни храмове и манастири с ктиторството на св. цар Борис, тук е открит прочутият надпис от Балши, свидетелстващ за покръстването на царя-покръстител и неговия народ. Тук са древните епископски центрове, чиито титли още носят архиереи от Българската православна църква - Главиница, Девол, Велица... Тук през Средновековието са светителствали св. Климент и св. Наум, тук са пренесени и до днес се съхраняват мощите на други двама от Седмочислениците, продължители на делото на светите братя Кирил и Методий ¬- св. Горазд и св. Ангеларий. Впрочем тук, в района на днешния гр. Корча, се заражда и самият култ към светите Седмочисленици и техни изображения откриваме в не един храм в днешна Албания. Името на Корча идва от българското Горица, нарекли го така заради разположението му на невисок хълм.


КОРЧА  ГРАДЪТ на СЕРЕНАДИТЕ!


 

      
  
 

Разположен в подножието на планина Морава, Корча е един от големите градове в Албания със своите 80 хил. жители. Кръстопътното разположение на града в близост до Гърция и Македония и разнородното му население, състоящо се от албанци - 40%, гърци – 30% и българи – 20% допринасят за колоритното културно наследство от обичаи. Неслучайно Корча е смятан за люлка на културата и град на събитията в Албания. В Корча се провежда най-големият бирен фестивал в Албания, голямо събитие е и ежегодният карнавал тук, празненствата за Коледа и Великден, традиционните серенади и ред други активности.

Корча се слави и със стария си пазар/базар с калдъръмени улички, чиято реставрация вече приключи. В приятна атмосфера тук можете да се разходите, да изпиете чашка кафе, да обядвате, да си закупите сувенири или просто да си отпочинете сред автентична среда...

 

 

     

 

 

Сред забележителностите на Корча е и музеят на иконата. Навремето, когато разрушил църквите в цяла Албания, Енвер Ходжа събрал всички икони в този музей, където се съхраняват и до днес няколко хиляди икони измежду тях и уникални образци.

 

       

 

 

Корча може да предложи за всеки по нещо: традиционна кухня и напитки.  Не пропускайте да опитате местните специалитети: лакрор (баница с или без плънка приготвена в пещ), керначка (корчански кебапчета), таве коси (агнешко месо на фурна с ориз и кисело мляко), невероятните им домашни наденици и постни ястия и разбира се прекрасните им вина и бира „Корча”!   

 

 

 
                            
 

 

Воскопойе или още Москополе се намира на 21 километра западно от Корча, в планината Островица в Южна Албания, на 1160 m надморска височина. През 17 и 18 век Москополе бил в цветущ град с 60-80 хилядно население. В проспериращия град имало 20 до 26 хубави църкви, печатница (1720 г.) с гръцки и славянски букви, чиито издания намирали широко разпространение. Не липсвали училища, а също и иконописна школа, където се учели и млади българи. През 1744 г. в Москополе основали и "Нова Академия" - единственото християнско висше учебно заведение в Османската империя. В края на 18 в. градът е голям стопански, културно-просветен и християнски център на Балканите.

Йоасаф II Охридски, охридски архиепископ и патриарх от 1719 до 1745 г., е роден в Москополе. По негова повеля печатницата в Москополе за първи път отпечатва „Аколутия“, тоест Служба, на Свети Седмочисленици. Там Седмочислениците са възвеличавани като „спасение за българите“, „стълбове и равноапостолни пастири на България“. За пръв път житието и службата на св. Наум Охридски се печата също там (на гръцки) през 1740 г., с посвещение на архиепископ Йосаф. В 1770 г. тук се печата първият речник на съвременните езици албански, арумънски, гръцки и български.

 

                                                           Воскопойе - църквата  "Успение на Света Богородица"

 

 

                           

 

                                                       Воскопойе - църквата "Св. Атанасии"

 

 

                                       

 

                                                        Воскопойе - църквата "Св. Никола"