ДЕСТИНАЦИИ
АЛБАНИЯ
БЪЛГАРИЯ
ГЪРЦИЯ
ТУРЦИЯ
LAST MINUTE оферти
Почивки За 3 ти МАРТ
Почивка Великден
Септемврийски Празници
Автобусни Екскурзии

ВЕЛИКДЕН 2024 ТОП оферти

Ново! Екскурзии Великден 2024 оферти за РУМЪНИЯ с автобус ВЛАШКО и БАНАТ
Маршрут:
София - Видин/ Калафат - Турну Северин - Неготин - Брегово - София
Продължителност:
5 дни / 4 нощувки
Вид транспорт:
Автобус
РЕЗЕРВИРАЙ
или се обади на тел.: 0887 509 710
Принтирай
Изпрати на приятел
Програма
Цени
Хотели

Ново! Екскурзии Великден 2024 оферти за РУМЪНИЯ с автобус ВЛАШКО и БАНАТ

 

Мини ПОЧИВКА за ВЕЛИКДЕН на река ДУНАВ хотел Continental 3* в ТУРНУ СЕВЕРИН !

 

Великденски пакет 2024 с включени:

4 нощувки със закуски на блок маса, 3 вечери на блок маса, 1 празнична Великденска вечеря на блок маса с напитки и музикално оформление с диджей

 

Дати на пътуване: 02.05. – 06.05.2024

 

Хотел в Турну Северин – Hotel Continental 3*, виж тук:  https://continental-drobeta-turnu-severin.continentalhotels.ro/ 

 

РЕЗЕРВИРАЙ тази почивка, за да посрещнеш Възкресение и Гергьовден:  

 • на брега на Дунава и сред парк красив, релаксирай в синята гама на обновения хотел Continental - централно разположен и на крачка от забележителностите в Турно Северин!      
 • на круиз по Дунава се наслади и в удивителното му дефиле надникни! Тук времето е спряло и те очаква, послания от Даките ще ти покаже и още чудесата природни на Дунавските Казани…. 
 • традиционна влашка кухня похапни и пробвай истината да откриеш във влашко вино от винарна в Олтения най-отбрана….  
 • за вехти войводи ще чуеш и за славни български царе и царици ще си спомниш.
 • Чуй как България след България пребъдваше в Отвъддунавската земя и възраждаше се като феникс от пепелта, за да ни има и сега!  
 • По стъпките на вторият по слава български светец Никодим Тисмански ще крачиш, за чудесата му ще чуеш и кои са манастирите, които във Влашко изгради ще видиш…  

 

1 ден (02.05.2024): София – ГКПП Видин/ Калафат – Дробета Турну Северин – 305 км.

Сутринта в 07:00 часа отпътуване от София, паркинга на автогара Сердика (Трафик Маркет) пред Централна ЖП гара по маршрут: София – ГКПП Дунав мост Видин – Калафат  - Турно Северин с попътни почивки на подходящи места.

Приказно ще е пътуването във Влашко обещава ни мига, в който пресичаме българо – румънската граница при река Дунав. Преминаваме по мост досущ като Император Траян, когато Дакия превзема и също като завоевателя и ние озоваваме се в Олтения - земя на мед и пчелини в окръг Мехединци!

Пътуваме из някогашна Отвъддунавска България и нетърпеливи сме да зърнем легендарната северна крепост с три имена: Дробета, Турну и Северин!

Дробета Турно Северин е брилянтната огърлица на Дунава – изящен наниз подредил в себе си скъпоценности от времето на даки, римляни, българи, унгарци и власи.  

Следобед пристигане в Турно Северин и хотел Континентал 3*, част от едноименната верига хотели - централно разположен в „Парка на Розите”. 

Свободно време за освежаване и организирана пешеходна разходка с местен екскурзовод в прекрасния град-бижу на Дунава.

Да се запознаем със забележителностите ще ни отнеме около 2,30 – 3,00 часа, а разходката включва в Старата историческа част на града: Двореца на Културата, Крепостта, площад и хали „Раду Негру”, Епископска катедрала „Свети Георги” (светецът е закрилник на града, а Гергьовден тук се празнува на 23 април) и емблематичната Водна кула, където Старата част приключва и преминаваме в Новата част на Турну Северин по Променада Кришан – зона за отдих, която пресича града от север на юг. Районът е парково оформен с пейки, дървета, зелени площи, а в средата му е кръгово кръстовище, където се поставят различни украси в зависимост от празниците. В близост е и постоянна сцена, на която се провеждат представления на открито.

В 19:00 часа вечеря на блок маса. Нощувка.

 

2 ден (03.05.2024): Турно Северин – Коркова – Стрехея - Турну Северин 100 км.

Закуска. Свободно време в Турно Северин или по желание и срещу допълнително заплащане: полудневна екскурзия до Коркова с дегустация на местни вина и разходка в Стрехея до „скритият” манастир-крепост „Света Троица”. 

В 11:00 часа Ви каним да посетите една от най-известните и успешни изби в Мехединци, която  върна към живот и нова слава винарните, които заварила в руини, а построени били в далечната 1920 год. от принц Антон Бибеску. Някога лозята на принца заемали площ от 2000 хектара, а днес и в скромните 70 хектара лозови масиви пак застъпени са традиционните сортове от времето на имението Bibești.

Редом с разрешените DOC сортове Mehedinți-Corcova: Каберне Совиньон, Мерло, Пино Ноар, Мускат Отонел, Шардоне, Совиньон Блан и два нови сорта Сира и Вионие, достойно място заемат и два сорта местна селекция. Отпийте глътка по глътка вълшебство от ендемичните сортове Fetească albă (бяло момиче) и Fetească Neagră (черно момиче) и отнесете със себе си ценен подарък за близките си.

Днешната приказка приключва в Стрехея и манастирът-крепост „Света Троица”, който построен е от княз Матей Басараб в средата на 17 век. Укрепеният манастирски комплекс е изящен пример за румънска средновековна архитектура, а манастирската църква се счита за едно от последните оригинални произведения на школата Мунтения от 17 век. Църквата вероятно е  и единствена в страната, чийто олтар е обърнат на юг, противно на общото изискване църковните олтари да са обърнати на изток. В църквата в олтара откриваме старозаветно изображение на Света Троица - непознатите пътници ангели дошли при Аврам и Сара, които са изобразени до неголям дъб-известен в цял свят като Аврамов дъб.

На входа в църквата пък ни посреща Новазаветна троица, която винаги изобразява стария-Отец, Сина и светия дух във вид на гълъб. Новазаветна се казва защото цялата пълнота на Бога се явява пред хората след въплащението на сина Божи на Земята.

Завръщане в Турну Северин. Свободно време. Вечеря. Нощувка.

 

3 ден (04.05.2024): Турну Северин – Тисмана – Турну Северин – 160 км. в 2 посоки

Закуска. Свободно време в Турну Северин или по желание и срещу допълнително заплащане: екскурзия по стъпките на българският светец Никодим Тисмански и изграденият от него манастир Тисмана.

Сутринта в 09:30 часа се отправяме към място, обгърнато от очарователна аура на границата между духовността и магията... Сред високи борове и вековни кестенови дървета, над кристално чистите води на река Тисмана, манастирът е истински празник за сърцето и очите.

Това, което за нас българите е Рилският манастир, това е за румънците манастир Тисмана - първо историческо духовно и символно свято място във Влахия, което не случайно още назовават  и „сърцето на Олтения”!

Този, който започва изграждането на манастира, е Никодим, Благочестивият, монах, дошъл тук от българските земи! Така на 15 август 1377 г. църквата е осветена, на Задушница Успение Богородично.

През 1375 г. Никодим Благочестиви получава благородническата титла архимандрит, титла дадена му от Филотей, патриарха на Константинопол, а манастирът Тисмана се оказва първата архимандрия във Влашко.

На 26 декември 1406 г. Никодим умира и е погребан в преддверието на църквата, където и днес гори свещ в негова памет. Той е канонизиран от Румънската православна църква през 1955 г. и е най-почитаният светец в Румъния!

За съжаление в България и сред българите малко е познат този свят и благочестив мъж, който е духовен водач на прадедите ни по време на унгарската окупация на Видинското царство (1365-1369 г.). Св. Никодим Тисмански, наричан още и Вратненски е прочут преди векове книжовник, преводач, църковен дипломат с авторитет и обществено влияние и един от най-забележителните представители на българското духовно и културно влияние в българския Северозапад, както и в земите на север от Дунав през 14-15 век, но колко от нас българите знаем за съществуването му?!

Време е да отдадем заслужена почит на светеца, който втори е след свети Иван Рилски канонизиран за светец приживе и да измолим благословията му.

Завръщане в Турну Северин и хотела в късен следобед. Вечеря. Нощувка.

 

4 ден (05.05.2024): Турно Северин – Оршова – круиз Дунав - Турну Северин 80 км. 

Закуска. Свободно време в Турно Северин или по желание и срещу допълнително заплащане: екскурзия до Банат и Оршова с круиз по Дунава и посещение в манастир „Св. Ана”.  

Сутринта в 10:00 часа Ви каним на запомнящо се пътешествие в историческият Банат с  пристанищен град Оршова – дунавска прелест покатерила се по хълмовете срещу устието на река Черна и в началото на най-посещаваната от туристите част от Дунавското дефиле.

Пътуването до пристанище Оршова е в рамките на 30-40 минути по панорамен път покрай Дунава и в това време ще видите мястото, където по Божия повеля българският светец Свети Никодим Тисмански стъпи на влашката земя.

По чудодеен начин св. Никодим изпълнил волята Божия, който го призова: „Тръгни с увереност към мен и към влашката земя, премини по вълните на р. Дунав, защото водите няма да ти навредят, дори ще те пренесат там, където ти заповядвам да стигнеш. Постави наметалото си върху водата и вярата ти в Мен ще ти посочи стъпките и ще освети живота ти!” Така светият Никодим „прекосява Дунава” и основава един от първите манастири в Румъния – манастира Водица, който ще видите в далечината от пътя към Оршова.

В 11:00 часа е началото на вълнуващ круиз с продължителност общо три часа (отиване и връщане) в най-дългото дефиле в Европа – 135 км. е дълго дефилето на река Дунав!

Започвайки от Оршова и до манастира Мракония плаваме надолу по дефилето докато стигнем до Еселница, където реката скалите е разсякла и под върховете им: Голям Чукару (318 м.) и Малък Чукарул скътала е Котлите на Дунава/Cazanele Dunarii! Човеците пък от скалите впечатлени създали тук грандиозна скулптура на своя владетел Децебал и сякаш сторили това в отговор на завоевателя император Траян и неговата мемориална плоча „Траянова табла“, дълга 4 метра и висока 1,75 метра. Залива Мракония и манастир Мракония са крайна точка в круиза и отплаваме, за да акустираме обратно в Оршова. Отново здраво стъпили на земята ще посетим красивия манастир „Св. Ана”, който от височината, на която е разположен ни предоставя прекрасна панорама към Дунава и Оршова. Свободно време.

В късния следобед завръщане в Турно Северин и хотела.

Празнична вечеря с включени напитки: 0,50 мл. цуйка (местна ракия) и 0,200 мл местно вино (бяло или червено) с музикално оформление диджей. Нощувка.

 

5 ден (06.05.2024): Турну Северин – Неготин – КПП Брегово – София – 315 км.

Закуска. В 09:30 часа освобождаване на хотела и отпътуване за България.

Напускаме гостоприемният окръг Мехединци и Отвъддунавските някога български земи и пак по мост Дунава ще пресечем, но този път мостът е над самите шлюзове на половинвековната ВЕЦ при Железни врата!  

И ето ни в Сърбия при Кладово, а пътят ни през „Турлакия” преминава или пак някога земи български от двете страни на границата покрай река Тимок - Кулско, Трънско и Зайчарско, както и Горното Понишавие с център Пирот. Самите турлаци пък са интересна етнографска група, за която ще разкажем и любопитството ви ще събудим с интересни факти от бита им.

Престой и разходка в град Неготин, където е къщата-музей и последен дом на хайдут Велко. В историята на българските въстания, между всички великани по дух и храброст, равен на Хайдут Велко е, може-би, само един юнак, а той е Петко Киряков Калоянов от с. Доган Хисар, Гюмюрджинско.

Пристигане в София вечерта.

 

ПРОМО цени до 29 МАРТ:

 • На турист в двойна стая: 569 лева
 • Дете 02 до 13.99 г. на доп. легло с 2ма възрастни в стая - 479 лева
 • Единична стая: 729 лева  

 

Пакетната цена е в лева и включва:

 • транспорт с лицензиран за международен туристически превоз автобус
 • 4 нощувки с 4 закуски на блок маса в хотел Continental - 3*;
 • 3 стандартни вечери на блок маса без напитки  
 • празнична вечеря на блок маса с напитки: местно вино (бяло, червено и розе) и вода, музикално оформление с диджей; 
 • разглеждане на Турну Северин с местен екскурзовод
 • Разходка в град Неготин
 • медицинска застраховка в ЗК „Левинс” с лимит на отговорност – 4000 евро
 • водач от агенцията

 

Пакетната цена НЕ включва:

 • екскурзия и круиз до Банат и Оршова с манастир „Св. Ана” – 25 евро възрастен и 20 евро дете до 10 год. при минимум 20 туриста. Включва: трансфер до Оршова, круиз по река Дунав на кораб (90 местен) и посещение на манастир Св. Ана; 
 • екскурзия до Стрехея с манастир „Св. Троица” и Корчова с посещение на винарна и дегустация на три вида вино – 25 евро възрастен и 15 евро деца до 12 год. при минимум 20 туриста;
 • екскурзия по стъпките на св. Никодим Тисмански до манастир Тисмана – 15 евро при минимум 20 туриста
 • музейни такси за обекти посещавани по желание

 

ВАЖНО!

Круиза по Дунав и дегустацията във винарната в Стрехея се заплащат предварително в България!

 

Доплащане:

 • медицинска застраховка помощ при пътуване в Чужбина в ЗК „Левинс” се доплаща от туристи на възраст над 69 год. – 15 лева!  

Доплащане: на турист в две посоки, който отпътува от град:

 • Пловдив - 70 лева
 • Пазарджик – 60 лева

 

За пътуващи със СОБСТВЕН транспорт – отстъпка 30 лева от цените! 

Туристите със собствен транспорт нямат запазени места в автобуса при задължителната тур.програма. Те могат да се включат в програмата, само ако има свободни места в автобуса.

 

Начин и срок на заплащане:

 • При записване 1-ва вноска 30 %; остатъкът – 14 дни преди отпътуване.  

 

Необходими документи:

 • валидна лична карта или задграничен паспорт;
 • за деца под 18 годинипътуващи само с един родител или без родители се изисква нотариално заверена декларация (оригинал + 1 фотокопие) за тяхното съгласие детето да напусне България;
 • за деца под 18 години, чийто родители са със различни фамилни имена, се изисква акт за раждане на детето (оригинал + 1фотокопие) за да се удостовери, че то е придружавано и от двамата си родители

Няма визови, санитарни или други специфични изисквания за посещаваните по маршрута страни.  

 

Агенцията си запазва правото за промени в реда на изпълнение на програмата! 

 

СИГУРНОСТ ПРИ ПЪТУВАНЕ по програмата в условия на КОВИД!

ГАРАНТИРАНО връщане на платените суми в срок до 14 дни в случай на анулирана програма от туроператора или в случай на наложена карантина при престой в Р. Румъния!

Към момента на публикуване на програмата (08.10.23 г.) Р. Румъния НЕ изисква представяне на документ свързан с Ковид от пътуващи българи!

В случай, че условията за влизане бъдат променени и се изисква представяне на тестове (PCR test (и/или) negative antigen test), туристите ползват отстъпка от цените в лаборатория „ЛОРА”.

 

Туроператорът препоръчва на своите клиенти сключване на застраховка Отмяна на пътуване, покриваща  загубите в случай,  че са възпрепятствани да пътуват или в случай на положителен резултат от Ковид тест преди отпътуване.

Застраховката е доброволна и се сключва в деня на сключване на договора за организирано пътуване. Туроператорът не възстановява сумата по застраховката при неосъществяване на екскурзиятa.

 

Туроператора притежава Удостоверение за туроператорска дейност № 6896 /21.02.2012г. и е сключил застраховка Отговорност на Туроператора по чл. 97, ал.1 от Закона за туризма на  15.01.2024 – застрахователна полица № 03700100004893  в  ”ЗД ЕВРОИНС” АД, валидна за периода: от 11.03.2024 до 10.03.2025 год.  

  

Стандартни такси за прекратяване на договора за пътуване:

Записаните туристи могат да прекратят договора за пътуване по всяко време при заплащане на стандартните такси за прекратяване:

1. ако прекратяването е до 18:00 ч. на третия работен ден след сключването на Договора за пътуване, Потребителят не дължи такса прекратяване.

2. ако прекратяването е от 18:00 ч. на третия работен ден след сключването на Договора за пътуване и до 60 дни преди датата на отпътуване, таксата за прекратяване е в размер на 10% от цената на туристическия пакет в лева.

3. ако прекратяването е от 59 до 45 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 30% от цената на туристическия пакет в лева.

4. ако прекратяването е от 44 ден до 30 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 70% от цената на туристическия пакет в лева;

5. ако прекратяването е под 30 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 100% от цената на туристическия пакет в лева;

 

Пътуването е подходящо за лица с намалена или ограничена подвижност.

 

ОБЩИ УСЛОВИЯ КЪМ ОФЕРТАТА

 

Полезна информация:

 

Валутен курс: 1 румънска лея = 0,39 лева; Часово време: София 12:00 ч.Букурещ 12:00 ч.

 

Важно:

музейни такси се заплащат само в румънски леи. В заведения и магазини се заплаща само в румънски леи!

 

Описание на хотел Continental 3*,  

https://continental-drobeta-turnu-severin.continentalhotels.ro/

 

Местоположение на хотел Continental 3* Турну Северин: централно разположен в старата част на града сред най-красивия парк на града – „Парка на розите” и в близост до река Дунав. На крачка от хотела е прекрасен кинетичен фонтан и Двореца на културата „Теодор Костеску”.

В приятна разходка по равните и широки улици на града и покрай забележителностите му за по-малко то 20 минути (1,2 км.) достигате до зоната за отдих и развлечения пешеходната Променада улица „Кришан”.

 

Настаняване в Continental 3* Турну Северин: напълно обновеният хотел разполага с капацитет от 115 помещения за настаняване разпределени в двойни стаи и апартаменти. Цветовата гама в хотела е в нюансите на синият цвят – обещание за релакс и мечти. Стаите са с площ от 21 м2, модерно обзаведени и разполагат с кабелна телевизия, мини бар, бюро и баня.

Леглата в стаите са двойно легло с размер 160 см. или 2 отделни легла с ширина 0,90 м.. Допълнителното легло в стаите е разтегателен фотьойл.

 

На територията на хотел Continental 3* Турну Северин: просторно фоайе с прилежащ дневен бар и открита тераса към Дунава, денонощна рецепция, асансьор, ресторант, конферентна зала и банкетни зали за частни партита. Паркинг и безплатна интернет връзка на територията на целия хотел.  

 

 

 

ПРОГРАМА

Ново! Екскурзии Великден 2024 оферти за РУМЪНИЯ с автобус ВЛАШКО и БАНАТ

 

Мини ПОЧИВКА за ВЕЛИКДЕН на река ДУНАВ хотел Continental 3* в ТУРНУ СЕВЕРИН !

 

Великденски пакет 2024 с включени:

4 нощувки със закуски на блок маса, 3 вечери на блок маса, 1 празнична Великденска вечеря на блок маса с напитки и музикално оформление с диджей

 

Дати на пътуване: 02.05. – 06.05.2024

 

Хотел в Турну Северин – Hotel Continental 3*, виж тук:  https://continental-drobeta-turnu-severin.continentalhotels.ro/ 

 

РЕЗЕРВИРАЙ тази почивка, за да посрещнеш Възкресение и Гергьовден:  

 • на брега на Дунава и сред парк красив, релаксирай в синята гама на обновения хотел Continental - централно разположен и на крачка от забележителностите в Турно Северин!      
 • на круиз по Дунава се наслади и в удивителното му дефиле надникни! Тук времето е спряло и те очаква, послания от Даките ще ти покаже и още чудесата природни на Дунавските Казани…. 
 • традиционна влашка кухня похапни и пробвай истината да откриеш във влашко вино от винарна в Олтения най-отбрана….  
 • за вехти войводи ще чуеш и за славни български царе и царици ще си спомниш.
 • Чуй как България след България пребъдваше в Отвъддунавската земя и възраждаше се като феникс от пепелта, за да ни има и сега!  
 • По стъпките на вторият по слава български светец Никодим Тисмански ще крачиш, за чудесата му ще чуеш и кои са манастирите, които във Влашко изгради ще видиш…  

 

1 ден (02.05.2024): София – ГКПП Видин/ Калафат – Дробета Турну Северин – 305 км.

Сутринта в 07:00 часа отпътуване от София, паркинга на автогара Сердика (Трафик Маркет) пред Централна ЖП гара по маршрут: София – ГКПП Дунав мост Видин – Калафат  - Турно Северин с попътни почивки на подходящи места.

Приказно ще е пътуването във Влашко обещава ни мига, в който пресичаме българо – румънската граница при река Дунав. Преминаваме по мост досущ като Император Траян, когато Дакия превзема и също като завоевателя и ние озоваваме се в Олтения - земя на мед и пчелини в окръг Мехединци!

Пътуваме из някогашна Отвъддунавска България и нетърпеливи сме да зърнем легендарната северна крепост с три имена: Дробета, Турну и Северин!

Дробета Турно Северин е брилянтната огърлица на Дунава – изящен наниз подредил в себе си скъпоценности от времето на даки, римляни, българи, унгарци и власи.  

Следобед пристигане в Турно Северин и хотел Континентал 3*, част от едноименната верига хотели - централно разположен в „Парка на Розите”. 

Свободно време за освежаване и организирана пешеходна разходка с местен екскурзовод в прекрасния град-бижу на Дунава.

Да се запознаем със забележителностите ще ни отнеме около 2,30 – 3,00 часа, а разходката включва в Старата историческа част на града: Двореца на Културата, Крепостта, площад и хали „Раду Негру”, Епископска катедрала „Свети Георги” (светецът е закрилник на града, а Гергьовден тук се празнува на 23 април) и емблематичната Водна кула, където Старата част приключва и преминаваме в Новата част на Турну Северин по Променада Кришан – зона за отдих, която пресича града от север на юг. Районът е парково оформен с пейки, дървета, зелени площи, а в средата му е кръгово кръстовище, където се поставят различни украси в зависимост от празниците. В близост е и постоянна сцена, на която се провеждат представления на открито.

В 19:00 часа вечеря на блок маса. Нощувка.

 

2 ден (03.05.2024): Турно Северин – Коркова – Стрехея - Турну Северин 100 км.

Закуска. Свободно време в Турно Северин или по желание и срещу допълнително заплащане: полудневна екскурзия до Коркова с дегустация на местни вина и разходка в Стрехея до „скритият” манастир-крепост „Света Троица”. 

В 11:00 часа Ви каним да посетите една от най-известните и успешни изби в Мехединци, която  върна към живот и нова слава винарните, които заварила в руини, а построени били в далечната 1920 год. от принц Антон Бибеску. Някога лозята на принца заемали площ от 2000 хектара, а днес и в скромните 70 хектара лозови масиви пак застъпени са традиционните сортове от времето на имението Bibești.

Редом с разрешените DOC сортове Mehedinți-Corcova: Каберне Совиньон, Мерло, Пино Ноар, Мускат Отонел, Шардоне, Совиньон Блан и два нови сорта Сира и Вионие, достойно място заемат и два сорта местна селекция. Отпийте глътка по глътка вълшебство от ендемичните сортове Fetească albă (бяло момиче) и Fetească Neagră (черно момиче) и отнесете със себе си ценен подарък за близките си.

Днешната приказка приключва в Стрехея и манастирът-крепост „Света Троица”, който построен е от княз Матей Басараб в средата на 17 век. Укрепеният манастирски комплекс е изящен пример за румънска средновековна архитектура, а манастирската църква се счита за едно от последните оригинални произведения на школата Мунтения от 17 век. Църквата вероятно е  и единствена в страната, чийто олтар е обърнат на юг, противно на общото изискване църковните олтари да са обърнати на изток. В църквата в олтара откриваме старозаветно изображение на Света Троица - непознатите пътници ангели дошли при Аврам и Сара, които са изобразени до неголям дъб-известен в цял свят като Аврамов дъб.

На входа в църквата пък ни посреща Новазаветна троица, която винаги изобразява стария-Отец, Сина и светия дух във вид на гълъб. Новазаветна се казва защото цялата пълнота на Бога се явява пред хората след въплащението на сина Божи на Земята.

Завръщане в Турну Северин. Свободно време. Вечеря. Нощувка.

 

3 ден (04.05.2024): Турну Северин – Тисмана – Турну Северин – 160 км. в 2 посоки

Закуска. Свободно време в Турну Северин или по желание и срещу допълнително заплащане: екскурзия по стъпките на българският светец Никодим Тисмански и изграденият от него манастир Тисмана.

Сутринта в 09:30 часа се отправяме към място, обгърнато от очарователна аура на границата между духовността и магията... Сред високи борове и вековни кестенови дървета, над кристално чистите води на река Тисмана, манастирът е истински празник за сърцето и очите.

Това, което за нас българите е Рилският манастир, това е за румънците манастир Тисмана - първо историческо духовно и символно свято място във Влахия, което не случайно още назовават  и „сърцето на Олтения”!

Този, който започва изграждането на манастира, е Никодим, Благочестивият, монах, дошъл тук от българските земи! Така на 15 август 1377 г. църквата е осветена, на Задушница Успение Богородично.

През 1375 г. Никодим Благочестиви получава благородническата титла архимандрит, титла дадена му от Филотей, патриарха на Константинопол, а манастирът Тисмана се оказва първата архимандрия във Влашко.

На 26 декември 1406 г. Никодим умира и е погребан в преддверието на църквата, където и днес гори свещ в негова памет. Той е канонизиран от Румънската православна църква през 1955 г. и е най-почитаният светец в Румъния!

За съжаление в България и сред българите малко е познат този свят и благочестив мъж, който е духовен водач на прадедите ни по време на унгарската окупация на Видинското царство (1365-1369 г.). Св. Никодим Тисмански, наричан още и Вратненски е прочут преди векове книжовник, преводач, църковен дипломат с авторитет и обществено влияние и един от най-забележителните представители на българското духовно и културно влияние в българския Северозапад, както и в земите на север от Дунав през 14-15 век, но колко от нас българите знаем за съществуването му?!

Време е да отдадем заслужена почит на светеца, който втори е след свети Иван Рилски канонизиран за светец приживе и да измолим благословията му.

Завръщане в Турну Северин и хотела в късен следобед. Вечеря. Нощувка.

 

4 ден (05.05.2024): Турно Северин – Оршова – круиз Дунав - Турну Северин 80 км. 

Закуска. Свободно време в Турно Северин или по желание и срещу допълнително заплащане: екскурзия до Банат и Оршова с круиз по Дунава и посещение в манастир „Св. Ана”.  

Сутринта в 10:00 часа Ви каним на запомнящо се пътешествие в историческият Банат с  пристанищен град Оршова – дунавска прелест покатерила се по хълмовете срещу устието на река Черна и в началото на най-посещаваната от туристите част от Дунавското дефиле.

Пътуването до пристанище Оршова е в рамките на 30-40 минути по панорамен път покрай Дунава и в това време ще видите мястото, където по Божия повеля българският светец Свети Никодим Тисмански стъпи на влашката земя.

По чудодеен начин св. Никодим изпълнил волята Божия, който го призова: „Тръгни с увереност към мен и към влашката земя, премини по вълните на р. Дунав, защото водите няма да ти навредят, дори ще те пренесат там, където ти заповядвам да стигнеш. Постави наметалото си върху водата и вярата ти в Мен ще ти посочи стъпките и ще освети живота ти!” Така светият Никодим „прекосява Дунава” и основава един от първите манастири в Румъния – манастира Водица, който ще видите в далечината от пътя към Оршова.

В 11:00 часа е началото на вълнуващ круиз с продължителност общо три часа (отиване и връщане) в най-дългото дефиле в Европа – 135 км. е дълго дефилето на река Дунав!

Започвайки от Оршова и до манастира Мракония плаваме надолу по дефилето докато стигнем до Еселница, където реката скалите е разсякла и под върховете им: Голям Чукару (318 м.) и Малък Чукарул скътала е Котлите на Дунава/Cazanele Dunarii! Човеците пък от скалите впечатлени създали тук грандиозна скулптура на своя владетел Децебал и сякаш сторили това в отговор на завоевателя император Траян и неговата мемориална плоча „Траянова табла“, дълга 4 метра и висока 1,75 метра. Залива Мракония и манастир Мракония са крайна точка в круиза и отплаваме, за да акустираме обратно в Оршова. Отново здраво стъпили на земята ще посетим красивия манастир „Св. Ана”, който от височината, на която е разположен ни предоставя прекрасна панорама към Дунава и Оршова. Свободно време.

В късния следобед завръщане в Турно Северин и хотела.

Празнична вечеря с включени напитки: 0,50 мл. цуйка (местна ракия) и 0,200 мл местно вино (бяло или червено) с музикално оформление диджей. Нощувка.

 

5 ден (06.05.2024): Турну Северин – Неготин – КПП Брегово – София – 315 км.

Закуска. В 09:30 часа освобождаване на хотела и отпътуване за България.

Напускаме гостоприемният окръг Мехединци и Отвъддунавските някога български земи и пак по мост Дунава ще пресечем, но този път мостът е над самите шлюзове на половинвековната ВЕЦ при Железни врата!  

И ето ни в Сърбия при Кладово, а пътят ни през „Турлакия” преминава или пак някога земи български от двете страни на границата покрай река Тимок - Кулско, Трънско и Зайчарско, както и Горното Понишавие с център Пирот. Самите турлаци пък са интересна етнографска група, за която ще разкажем и любопитството ви ще събудим с интересни факти от бита им.

Престой и разходка в град Неготин, където е къщата-музей и последен дом на хайдут Велко. В историята на българските въстания, между всички великани по дух и храброст, равен на Хайдут Велко е, може-би, само един юнак, а той е Петко Киряков Калоянов от с. Доган Хисар, Гюмюрджинско.

Пристигане в София вечерта.

 

ПРОМО цени до 29 МАРТ:

 • На турист в двойна стая: 569 лева
 • Дете 02 до 13.99 г. на доп. легло с 2ма възрастни в стая - 479 лева
 • Единична стая: 729 лева  

 

Пакетната цена е в лева и включва:

 • транспорт с лицензиран за международен туристически превоз автобус
 • 4 нощувки с 4 закуски на блок маса в хотел Continental - 3*;
 • 3 стандартни вечери на блок маса без напитки  
 • празнична вечеря на блок маса с напитки: местно вино (бяло, червено и розе) и вода, музикално оформление с диджей; 
 • разглеждане на Турну Северин с местен екскурзовод
 • Разходка в град Неготин
 • медицинска застраховка в ЗК „Левинс” с лимит на отговорност – 4000 евро
 • водач от агенцията

 

Пакетната цена НЕ включва:

 • екскурзия и круиз до Банат и Оршова с манастир „Св. Ана” – 25 евро възрастен и 20 евро дете до 10 год. при минимум 20 туриста. Включва: трансфер до Оршова, круиз по река Дунав на кораб (90 местен) и посещение на манастир Св. Ана; 
 • екскурзия до Стрехея с манастир „Св. Троица” и Корчова с посещение на винарна и дегустация на три вида вино – 25 евро възрастен и 15 евро деца до 12 год. при минимум 20 туриста;
 • екскурзия по стъпките на св. Никодим Тисмански до манастир Тисмана – 15 евро при минимум 20 туриста
 • музейни такси за обекти посещавани по желание

 

ВАЖНО!

Круиза по Дунав и дегустацията във винарната в Стрехея се заплащат предварително в България!

 

Доплащане:

 • медицинска застраховка помощ при пътуване в Чужбина в ЗК „Левинс” се доплаща от туристи на възраст над 69 год. – 15 лева!  

Доплащане: на турист в две посоки, който отпътува от град:

 • Пловдив - 70 лева
 • Пазарджик – 60 лева

 

За пътуващи със СОБСТВЕН транспорт – отстъпка 30 лева от цените! 

Туристите със собствен транспорт нямат запазени места в автобуса при задължителната тур.програма. Те могат да се включат в програмата, само ако има свободни места в автобуса.

 

Начин и срок на заплащане:

 • При записване 1-ва вноска 30 %; остатъкът – 14 дни преди отпътуване.  

 

Необходими документи:

 • валидна лична карта или задграничен паспорт;
 • за деца под 18 годинипътуващи само с един родител или без родители се изисква нотариално заверена декларация (оригинал + 1 фотокопие) за тяхното съгласие детето да напусне България;
 • за деца под 18 години, чийто родители са със различни фамилни имена, се изисква акт за раждане на детето (оригинал + 1фотокопие) за да се удостовери, че то е придружавано и от двамата си родители

Няма визови, санитарни или други специфични изисквания за посещаваните по маршрута страни.  

 

Агенцията си запазва правото за промени в реда на изпълнение на програмата! 

 

СИГУРНОСТ ПРИ ПЪТУВАНЕ по програмата в условия на КОВИД!

ГАРАНТИРАНО връщане на платените суми в срок до 14 дни в случай на анулирана програма от туроператора или в случай на наложена карантина при престой в Р. Румъния!

Към момента на публикуване на програмата (08.10.23 г.) Р. Румъния НЕ изисква представяне на документ свързан с Ковид от пътуващи българи!

В случай, че условията за влизане бъдат променени и се изисква представяне на тестове (PCR test (и/или) negative antigen test), туристите ползват отстъпка от цените в лаборатория „ЛОРА”.

 

Туроператорът препоръчва на своите клиенти сключване на застраховка Отмяна на пътуване, покриваща  загубите в случай,  че са възпрепятствани да пътуват или в случай на положителен резултат от Ковид тест преди отпътуване.

Застраховката е доброволна и се сключва в деня на сключване на договора за организирано пътуване. Туроператорът не възстановява сумата по застраховката при неосъществяване на екскурзиятa.

 

Туроператора притежава Удостоверение за туроператорска дейност № 6896 /21.02.2012г. и е сключил застраховка Отговорност на Туроператора по чл. 97, ал.1 от Закона за туризма на  15.01.2024 – застрахователна полица № 03700100004893  в  ”ЗД ЕВРОИНС” АД, валидна за периода: от 11.03.2024 до 10.03.2025 год.  

  

Стандартни такси за прекратяване на договора за пътуване:

Записаните туристи могат да прекратят договора за пътуване по всяко време при заплащане на стандартните такси за прекратяване:

1. ако прекратяването е до 18:00 ч. на третия работен ден след сключването на Договора за пътуване, Потребителят не дължи такса прекратяване.

2. ако прекратяването е от 18:00 ч. на третия работен ден след сключването на Договора за пътуване и до 60 дни преди датата на отпътуване, таксата за прекратяване е в размер на 10% от цената на туристическия пакет в лева.

3. ако прекратяването е от 59 до 45 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 30% от цената на туристическия пакет в лева.

4. ако прекратяването е от 44 ден до 30 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 70% от цената на туристическия пакет в лева;

5. ако прекратяването е под 30 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 100% от цената на туристическия пакет в лева;

 

Пътуването е подходящо за лица с намалена или ограничена подвижност.

 

ОБЩИ УСЛОВИЯ КЪМ ОФЕРТАТА

 

Полезна информация:

 

Валутен курс: 1 румънска лея = 0,39 лева; Часово време: София 12:00 ч.Букурещ 12:00 ч.

 

Важно:

музейни такси се заплащат само в румънски леи. В заведения и магазини се заплаща само в румънски леи!

 

Описание на хотел Continental 3*,  

https://continental-drobeta-turnu-severin.continentalhotels.ro/

 

Местоположение на хотел Continental 3* Турну Северин: централно разположен в старата част на града сред най-красивия парк на града – „Парка на розите” и в близост до река Дунав. На крачка от хотела е прекрасен кинетичен фонтан и Двореца на културата „Теодор Костеску”.

В приятна разходка по равните и широки улици на града и покрай забележителностите му за по-малко то 20 минути (1,2 км.) достигате до зоната за отдих и развлечения пешеходната Променада улица „Кришан”.

 

Настаняване в Continental 3* Турну Северин: напълно обновеният хотел разполага с капацитет от 115 помещения за настаняване разпределени в двойни стаи и апартаменти. Цветовата гама в хотела е в нюансите на синият цвят – обещание за релакс и мечти. Стаите са с площ от 21 м2, модерно обзаведени и разполагат с кабелна телевизия, мини бар, бюро и баня.

Леглата в стаите са двойно легло с размер 160 см. или 2 отделни легла с ширина 0,90 м.. Допълнителното легло в стаите е разтегателен фотьойл.

 

На територията на хотел Continental 3* Турну Северин: просторно фоайе с прилежащ дневен бар и открита тераса към Дунава, денонощна рецепция, асансьор, ресторант, конферентна зала и банкетни зали за частни партита. Паркинг и безплатна интернет връзка на територията на целия хотел.  

 

 

 

Цени

Ново! Екскурзии Великден 2024 оферти за РУМЪНИЯ с автобус ВЛАШКО и БАНАТ  

Мини ПОЧИВКА за ВЕЛИКДЕН на река ДУНАВ хотел Continental 3* в ТУРНУ СЕВЕРИН ! 

 

ПРОМО цени до 29 МАРТ:

 • На турист в двойна стая: 569 лева
 • Дете 02 до 13.99 г. на доп. легло с 2ма възрастни в стая - 479 лева
 • Единична стая: 729 лева

 

Пакетната цена е в лева и включва:

 • транспорт с лицензиран за международен туристически превоз автобус
 • 4 нощувки с 4 закуски на блок маса в хотел Continental - 3*;
 • 3 стандартни вечери на блок маса без напитки  
 • празнична вечеря на блок маса с напитки: местно вино (бяло, червено и розе) и вода, музикално оформление с диджей; 
 • разглеждане на Турну Северин с местен екскурзовод
 • Разходка в град Неготин
 • медицинска застраховка в ЗК „Левинс” с лимит на отговорност – 4000 евро
 • водач от агенцията

 

Пакетната цена НЕ включва:

 • екскурзия и круиз до Банат и Оршова с манастир „Св. Ана” – 25 евро възрастен и 20 евро дете до 10 год. при минимум 20 туриста. Включва: трансфер до Оршова, круиз по река Дунав на кораб (90 местен) и посещение на манастир Св. Ана; 
 • екскурзия до Стрехея с манастир „Св. Троица” и Корчова с посещение на винарна и дегустация на три вида вино – 25 евро възрастен и 15 евро деца до 12 год. при минимум 20 туриста;
 • екскурзия по стъпките на св. Никодим Тисмански до манастир Тисмана – 15 евро при минимум 20 туриста
 • музейни такси за обекти посещавани по желание

 

ВАЖНО!

Круиза по Дунав и дегустацията във винарната в Стрехея се заплащат предварително в България!

 

Доплащане:

 • медицинска застраховка помощ при пътуване в Чужбина в ЗК „Левинс” се доплаща от туристи на възраст над 69 год. – 15 лева! 

 

Доплащане: на турист в две посоки, който отпътува от град:

 • Пловдив - 70 лева
 • Пазарджик – 60 лева

 

За пътуващи със СОБСТВЕН транспорт – отстъпка 30 лева от цените!

 

Туристите със собствен транспорт нямат запазени места в автобуса при задължителната тур.програма. Те могат да се включат в програмата, само ако има свободни места в автобуса.

 

Начин и срок на заплащане:

При записване 1-ва вноска 30 %; остатъкът – 14 дни преди отпътуване.  

 

 

 

ХОТЕЛИ

Допълнителни екскурзии

ИЗПРАТИ   ЗАПИТВАНЕ