ДЕСТИНАЦИИ
АЛБАНИЯ
БЪЛГАРИЯ
ГЪРЦИЯ
ТУРЦИЯ
LAST MINUTE оферти
Почивки За 3 ти МАРТ
Почивка Великден
Септемврийски Празници
Автобусни Екскурзии

РАННИ записвания оферти МОРЕ

Почивка в САРАНДА 2024 на ЙОНИЙСКО море през ЮЛИ оферта Албания с автобус!
Маршрут:
София - КПП Кулата - Игуменица - Саранда - Янина - София
Продължителност:
8 дни / 7 нощувки
Вид транспорт:
Автобус
Дати на отпътуване:
30.06.2024 г.,    07.07.2024 г.,    14.07.2024 г.,    21.07.2024 г.
РЕЗЕРВИРАЙ
или се обади на тел.: 0887 509 710
Принтирай
Изпрати на приятел
Програма
Цени
Хотели
Допълнителни екскурзии

Почивка в САРАНДА 2024 на ЙОНИЙСКО море през ЮЛИ оферта Албания с автобус!  

Избери Hotel Saranda International 4* собствен плаж, безплатни чадър и шезлонги!

 

Организирана почивка в Албания с автобус в 8 дни, 7 нощи, 7 закуски и 7 вечери!

 

Резервирай за месец ЮЛИ почивка в SARANDA INTERNATIONAL HOTEL и се наслади: 

 • на Йонийско море в Саранда – градът на слънцето със залези неповторими! 
 • опознай земята на ТОСКИТЕ, столицата Гирокастра и бездънното Синьо око! 
 • пътешествай в античността в БУТРИНТ-  пазител на историята на 4 цивилизации!  
 • що е то Албанска Ривиера ще ти покажем от Порто Палермо през дивната ХИМАРА
 • до плаж ЛАМАН и плаж ЯЛЪ! 

Програма на почивката:


1 ден: неделя: София – Кулата – Янина – Саранда

Сутринта в 06:00 часа отпътуване от София, паркинга на автогара Сердика (Трафик Маркет) пред Централна ЖП гара по маршрута. Пътуването е през територията на Р. Гърция по скоростна магистрала „Виа Егнатия”, още известна като Е – 90 и сме избирали да влезем на територията на Р. Албания през КПП различно от това при Янина - най-краткият по времетраене път до Саранда!

Пристигане в курорта Сарандаградът на Слънцето привечер. Настаняване в Saranda International Hotel, разположен откъм морето със собствен плаж и на разстояние 3 км. или приблизително 25 мин. пеша до центъра на курорта. Вечеря. Нощувка.

 

2 ден: понеделник: Саранда и „Златният час” на залеза от замъка Лекурси!   

Заповядайте на закуска сервирана на блок маса, изберете своята място – вътре в ресторанта или на откритата веранда с прекрасна панорама към залива и Саранда, към  остров Корфу и морската шир!

Слънцето вече е високо и време е за плаж! Използвайте стълбите или асфалтираното платно, за да преодолеете краткото разстояние до собствения плаж на хотела, където чадър и два шезлонга Ви очакват. Ако утринна разходка пеш е по вкуса Ви продължете до съседния плаж Mango Beach, който широко е известен с нощните си забавления.

В късен следобед Ви каним (трансфер с автобуса по желание 5 евро) на среща със Саранда от близко и от високо - от птичи поглед в замъка Лекурси на годеницата на Слънцето  да се възхитите!

Срещата от близко протича в организирана разходка по красивия крайбрежен булевард, тънещ в зеленина, цветя и огромни палми, които ведно с ласкавото слънце създават усещане за тропически ширини..

В едночасовата обиколка достигаме до забележителностите: останки от древна синагога, принадлежала в 5 в от н.е на богата общност евреи, православната църква, пристанището и археологическият музей.

В 18:30 часа е време за среща със Саранда от птичи поглед и трансфер с автобуса до замъка Лекурси, който Сюлейман Великолепни на най-високият хълм е съградил!

Тук възторгът ни достига своята кулминация и проследяваме как Слънцето най-после снема очи от годеницата си ненагледна Саранда, как позлатява снагата й и как намята я с мантия царствена, обагряйки небето в пурпурно червено!

Вие сте „ловците на уникални моменти” и запечатвате златният час на прекрасния и уникален залез в Саранда! Завръщане в хотела. Вечеря. Нощувка.

 

3 ден: вторник: Саранда – Бутринт – Саранда – 35 км.

Закуска. В 09:00 часа Ви каним (по желание 20 евро, с вкл. входен билет) на разходка  до античния и средновековен град Бутринт - обект от листата на Юнеско. 

Само на 4 км. от Ксамил и срещу източните брегове на остров Корфу ни очаква спиращият дъха античен град – Бутринт. Приказен тунел от вековни евкалипти ще ни въведе в естествен парк от 20 кв.км. естествено защитен от красивия канал Вивари, свързващ соленото езеро Бутринт с Йонийско море.

Отпуснете се в сенчестата и уханна прегръдка на лаврови дървета и чуйте легенди, които ще ви пренесат във времена, когато днешният Бутринт е античната „малка Троя”, а основателите му са Хелен – синът на цар Приам и спътницата му Андромаха, съпругата на Хектор, който убит е в Троянската война..

Докосваме се до руините на грандиозни за времето си постройки: административни сгради, площад, обществена баня, светилище на Асклепий и амфитеатър, преминаваме през Портата кула и Лъвската порта и се възхищаваме на уникалната хармония в строителството на древен Бутринт, дело на четири цивилизации! Първи са Елините от времето на Александър Велики, два века по-късно – Римляните, а след тях са Византийците и Венецианците. И всяка от тези цивилизации строила, достроявала и обогатявала своя славен Бутринт, който откриваме тук - в тази все още не достатъчно популярна земя на орлите – Шкиперия!

Разглеждането на Бутринт отнема около 1,5 – 2 часа. Завръщане в Саранда и хотела около 12:30 – 13:00 часа на обяд. Свободно време за плаж и разходка. Вечеря. Нощувка.

 

4 ден: сряда: Саранда

Закуска. Свободно време за плаж. Вечеря. Нощувка.

 

5 ден: четвъртък: Саранда - Синьото око – Гирокастра – Саранда – 120 км.

Закуска. Свободно време за плаж или за любознателните възможност:  по желание и срещу доп. заплащане: целодневна екскурзия до природния феномен „Синьото око” - един от 18-те на брой извора, даващи началото на река Бистрица и разходка в Гирокастрастолицата на Албанският Епир и град – музей от листата на Юнеско.

Различните възприятия на посетилите Гирокастра (роден град на диктатора Енвер Ходжа) му донасят и названия като: каменният град на хилядата стъпки, наричат го и Сребърна Крепост в превод от гръцки – Аргирокастро.

В това вълнуващо пътуване ще прекосим земите на Месопотам с древната църква „Свети Никола”, ще навлезем в земите на Финия – политически център на древните Каони и гърци или с една дума – пътешестваме и пребиваваме в район, в който ведно със Саранда и чак до Химара се счита за естествен център за всички гърци на територията на днешна Албания, предпочели да останат да живеят тук.

Част от пътя ни е край 25 километра дългата река Бистрица с води толкова бистри, че дори от автобуса виждате камъчетата по дъното й! Разглеждането ни (с местен екскурзовод) е с начало в града – музей Гирокастра, чиято история, както и наименование са забулени в мистерията на многочислени легенди, които ще чуете. Първи заселници тук преди две хиляди години са илирийското племе арги, които са и строители на крепостта, един от обектите на посещение в нашата разходка. В 16 век тази крепост е допълнително укрепена от Янинския Бонапарт – Али паша, казват, че стените са й дебели цели три метра и е най-голямата крепост на Балканите по дължина! Днес на територията на крепостта се намира военен музей, а самата крепост е сцена на провеждан на всеки пет години – международен фестивал на фолклорната музика на Балканите. Разходката ни обхваща и старият град с местния базар и магазинчета, предлагащи сувенири, все тук е и църквата „Св. Сотир” и старата джамия. Ще посетим и етнографския музей, помещаващ се в къщата, в която е роден диктатора на Албания – Енвер Ходжа. Свободно време за покупки и самостоятелна разходка.

По обратният път към Ксамил ще се докоснем до редкия природен феномен – изворът на бездънното Синьото око. Възможност за обяд или чаша бира сред тази красива природа. Завръщане в хотела по залез слънце. Вечеря. Нощувка.

 

6 ден: петък: Саранда – Химара – плаж ЯЛЪ – плаж Ламан - Саранда – 140 км.

Закуска. Свободен ден за плаж или за любознателните: по желание и срещу доп. заплащане: целодневна екскурзия по Албанската Ривиера – БРЕГУ, както я наричат албанците. 

В 09:30 часа се отправяме на вълнуващо пътуване – пиршество за сетивата и храна за душата! В протежение на 70 километра ще пътуваме по живописен и панорамен път, ще се любуваме на изумителните нюанси в цветовете на Йонийско море и ще бъдем свидетели на дивни гледки.

Първата дивна гледка е тази на крепостта Porto Palermo, разположена на остров свързан със сушата с тесен провлак. Крепостта е строена през 1622 год. от Венецианците, после е притежание на Али паша – Янинският лъв, а турците мечтаят да я притежават, за да я използват за атаките си срещу остров Корфу. Кратка спирка и фотопауза при крепостта.

И още сте във възторга от красивата гледка към крепостта и изненада ви обзема от красотите на закътан плаж - „Горещият плаж” и китното селце Кепаро с триетажната кула на Али Паша изградена в селото и прилежащият му плаж!

Но почакайте да стигнем до градчето Борш с най-дългата плажна полоса в Албания – цели 7 км.!  Отбиваме се в Борш за чашка ароматно кафе на плажа, снимки и гладки снежно бели камъчета за Вашата колекция…  

Нашата основна цел обаче е удивителният плаж ЯЛЪ в района на Химара, покрит с фин пясък, гален от изумрудено сини води. Плажът принадлежи на Химара – древно селище с история от 3500 год. Името си дължи на епископа, който го основава. В антични времена е столица на каоните, едно от четирите елинизирани илирийски племена. Многобройни са забележителностите на Химара, поделена днес на нова и стара Химара. 

Свободно време за плажни забавления - по желание обяд, а в 15:30 часа отпътуване обратно за курорта Ксамил с попътна спирка за плаж и къпане на плажа Ламан – залив защитена природна зона, в който е забранено строителство на хотели и разполага с два плажни бара. Вечеря. Нощувка.

 

7 ден: събота: Саранда

Закуска. Свободно време за плаж и разходки или по желание и срещу доп. заплащане: целодневна екскурзия до остров Корфу и двореца Ахилион. Завръщане в Саранда привечер. Вечеря. Нощувка.

 

8 ден: неделя: Саранда – Янина – София

Закуска. В 08:30 часа отпътуване за България. Попътна разходка (1,30 мин.) в столицата на Епир в Гърция – красивата Янина на езерото Памвотис. Пристигане в София късно вечерта.

 

 

РАННИ записвания ЛЯТО 2024 цени до 15 МАРТ 

Пакетни цени на турист с включени шезлонги и чадър - за 7 нощи със 7 закуски и 7 вечери:

 

 

 

 

дати

на турист в двойна стая

трети възрастен

дете 2-7.99 г. на доп. легло

дете 08-15.99 г. на доп.легло

30.06.2024

1180 лв.

1030 лв.

825 лв.

930 лв.

07.07.2024

1180 лв.

1030 лв.

825 лв.

930 лв.

14.07.2024

1350 лв.

1150 лв.

875 лв.

1065 лв.

21.07.2024

1350 лв.

1150 лв.

875 лв.

1065 лв.

Пакетните цени включват:

 • Транспорт и транспортни разходи с лицензиран автобус за международни превози
 • 7 нощувки със закуски на блок маса
 • 7 стандартни вечери без напитки три степенно меню в ресторанта на хотела
 • Безплатно на стая един комплект чадър и два шезлонга на собствен плаж на хотела. За всяко следващо легло в помещението (тройна стая, фамилна или апартамент) шезлонг и чадър е на доплащане!
 • Разходка в Янина – столицата на ЕПИР в Гърция
 • Водач от агенцията по време на целия престой 

Пакетната цена НЕ включва:

 • медицинска застраховка помощ при пътуване в Чужбина в ЗК „Левинс”: при лимит 4000 евро за туристи до 69 год.: 8 лева. Туристи на възраст от 70 год. заплащат 19 лева. Туристи на възраст 74 г. и 1 ден и до 84.99 г. заплащат – 25 лева! Туристи на възраст от 85 г. и 1 ден – НЕ се застраховат!
 • Шезлонг и чадър за туристите настанени в помещение с повече от две легла!   
 • Музейни такси за обекти посещавани по желание в Гирокастра и Саранда около 700 ал. леки
 • Трансфер Саранда и „Златният час” от замъка Лекурси - 5 евро на турист без значение от възрастта на туриста и включва: трансфер до центъра в Саранда и посещение в замъка Лекурси. Осъществява се при минимум 15 туриста.
 • Трансфер до античен и средновековен Бутринт – 20 евро на турист с включен входен билет, при минимум 15 туриста
 • Еднодневна екскурзия до Гирокастра и Синьото око – 25 евро (не вкл. входни такси) при минимум 15 туриста
 • Еднодневна обзорна екскурзия Албанска Ривиера с къпане на плажовете: ЯЛЪ и Ламан – 25 евро, при минимум 20 туриста
 • Екскурзия до остров Корфу с разглеждане на града и посещение на двореца Ахилион с местен екскурзовод – 99 евро при минимум 35 туриста 

Доплащане за стая с изглед море:

 • Желание за гарантирано настаняване в стая със страничен/ директен изглед море се заявява при сключване на договора!
 • Заплащане от 150 лева се дължи при доплащането на почивката и след препотвърждение от хотела за налична стая с желания изглед море в конкретния период.   

За пътуващи със собствен транспорт – отстъпка от цената – 90 лева!  

Забележка:

 • пътуващите със собствен транспорт се възползват от допълнителните екскурзии само ако има места в автобуса! 

Доплащане за отпътуване при минимум 8 туриста от градовете:

 • от Пловдив - 70 лева (отиване и връщане)
 • от Пазарджик - 60 лева (отиване и връщане) 

Необходими документи:

 • валидна лична карта или задграничен паспорт.
 • За непълнолетни – нотариално заверена декларация от непътуващия родител/ите в 2 екземпляра оригинал и ксеро копие. 

 

Няма визови, санитарни или други специфични изисквания за посещаваните по маршрута страни.  

Начин на плащане:

 • при записване 1-ва вноска 30 %; остатъкът – 14 дни преди отпътуване.  

 

ОПИСАНИЕ НА ХОТЕЛ  SARANDA INTERNATIONAL - 4*   

Местоположение на хотел Saranda International 4* Саранда: хотелът е един от първите модерни хотели построени в Саранда през 2004 година. Архитектурата му комбинира  италиански и гръцки елементи, които сполучливо обединяват класика и модерно в едно. Отличното му разположение в началото на извития като подкова живописен залив превръща хотелът и неговите обитатели в привилегировани зрители на панорама към „годеницата” на Слънцето – Саранда!

Удоволствие е да закусваш, наблюдавайки как Саранда докосната от Слънцето засиява в ослепително бялата си премяна от сгради накацали амфитеатрално по хълма, който  натежал от красивия си товар устремено се спуска към морето, сякаш търсейки отмора!

Неизказано удоволствие е да вечеряш на откритата веранда, наблюдавайки пурпурните залези на Слънцето, което пътека от злато към теб чертае, преди да потъне в балдахина на морето Йонийско..

В допълнение към пленителните гледки, местоположението на хотела има и предимството да е на комуникативно място - основния път свързващ Бутринт и Ксамил с центъра на Саранда, който отстои на ~ 3 км., около 20 мин. пеша.

Хотелът е разположен на 2-ра линия (~ 50 м. разстояние) от собствен плаж - едър пясък премесен с дребни камъчета и е достъпен от едната страна на сградата по стълби, а от другата страна по асфалтиран път с лек наклон. На близко разстояние (~ 150 м.) е Mango Beach – плаж известен с нощните си забавления.

 

На територията на хотел Saranda International 4* Саранда: Хотелската сграда е част от комплекс, който се състои от две сгради, предлагащи различен по вид настаняване.

Residence Beach Saranda е на първа линия на плажа (собственост на комплекса) и предлага настаняване в апартаменти и стаи, разполагащи с кухненски кът.  

Хотелската сграда Saranda International 4* е на 2-ра линия и отстои приблизително на 30-50 м. от плажа собственост на комплекса.

Saranda International 4* разполага с: денонощна рецепция, фоайе, асансьор, бар във фоайето, ресторант със закрита част и обширна открита веранда, безплатен паркинг.

На разположение на гостите е собствен плаж с едър пясък премесен с дребни камъчета и бар на плажа. Безжичен интернет на територията на хотела.

 

Настаняване в хотел Saranda International 4* Саранда: Седем етажната сграда разполага с капацитет от 50 помещения за настаняване, разпределени в двойни, тройни, фамилни стаи и апартаменти. Всички стаи са модерно и с вкус обзаведени и предоставят всички условия за приятен престой в Саранда на Йонийско море!

Гарантираното настаняване в стаи със страничен/ директен изглед море е срещу доплащане от 150 лева на помещение за целия престой от осем дни.

 

СИГУРНОСТ ПРИ ПЪТУВАНЕ по програмата в условия на КОВИД! 

ГАРАНТИРАНО връщане на платените суми в срок до 14 дни в случай на анулирана програма от туроператора или в случай на наложена карантина при престой в Албания!  

От 1 май 2022 г. за всички пътувания до Албания, независимо дали по море, суша или въздух, отпада изискването за представяне на документ съгласно условията на КОВИД-19 (ваксинация/преболедуване/PCR тест).

На територията на страна се премахват всички ограничителни мерки, свързани с разпространението на КОВИД-19.

Туроператорът препоръчва на своите клиенти сключване на застраховка Отмяна на пътуване, покриваща  загубите в случай,  че са възпрепятствани да пътуват или в случай на положителен резултат от Ковид тест преди отпътуване.

Застраховката е доброволна и се сключва в деня на сключване на договора за организирано пътуване. Туроператорът не възстановява сумата по застраховката при неосъществяване на екскурзиятa.

Туроператора притежава Удостоверение за туроператорска дейност № 6896 /21.02.2012г. и е сключил застраховка Отговорност на Туроператора по чл. 97, ал.1 от Закона за туризма на на 06.01.2022 – застрахователна полица № 03700100004250  в  ”ЗД ЕВРОИНС” АД, валидна за периода: от 11.03.2023 до 10.03.2024 год. 

Стандартни такси за прекратяване на договора за пътуване:

Записаните туристи могат да прекратят договора за пътуване по всяко време при заплащане на стандартните такси за прекратяване: 

1. ако прекратяването е до 18:00 ч. на третия работен ден след сключването на Договора за пътуване, Потребителят не дължи такса прекратяване.

2. ако прекратяването е от 18:00 ч. на третия работен ден след сключването на Договора за пътуване и до 60 дни преди датата на отпътуване, таксата за прекратяване е в размер на 10% от цената на туристическия пакет в лева.

3. ако прекратяването е от 59 до 45 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 30% от цената на туристическия пакет в лева.

4. ако прекратяването е от 44 ден до 15 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 90% от цената на туристическия пакет в лева;

5. ако прекратяването е под 15 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 100% от цената на туристическия пакет в лева; 

Пътуването е подходящо за лица с намалена или ограничена подвижност. Допълнителните екскурзии НЕ са подходящи за лица с намалена или ограничена подвижност.

Пътуването се осъществява при минимум 35 плащащи.

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи – 7 дни преди датата на тръгване.  

Агенцията си запазва правото на промени в последователността на програмата! 

 

ОБЩИ УСЛОВИЯ КЪМ ОФЕРТАТА

 

Полезна информация:

Валута: 1 евро = 100,02 Албански леки

България 12:00 часа – Албания 11:00 часа

 

 

 

ПРОГРАМА

Почивка в САРАНДА 2024 на ЙОНИЙСКО море през ЮЛИ оферта Албания с автобус!  

Избери Hotel Saranda International 4* собствен плаж, безплатни чадър и шезлонги!

 

Организирана почивка в Албания с автобус в 8 дни, 7 нощи, 7 закуски и 7 вечери!

 

Резервирай за месец ЮЛИ почивка в SARANDA INTERNATIONAL HOTEL и се наслади: 

 • на Йонийско море в Саранда – градът на слънцето със залези неповторими! 
 • опознай земята на ТОСКИТЕ, столицата Гирокастра и бездънното Синьо око! 
 • пътешествай в античността в БУТРИНТ-  пазител на историята на 4 цивилизации!  
 • що е то Албанска Ривиера ще ти покажем от Порто Палермо през дивната ХИМАРА
 • до плаж ЛАМАН и плаж ЯЛЪ! 

Програма на почивката:


1 ден: неделя: София – Кулата – Янина – Саранда

Сутринта в 06:00 часа отпътуване от София, паркинга на автогара Сердика (Трафик Маркет) пред Централна ЖП гара по маршрута. Пътуването е през територията на Р. Гърция по скоростна магистрала „Виа Егнатия”, още известна като Е – 90 и сме избирали да влезем на територията на Р. Албания през КПП различно от това при Янина - най-краткият по времетраене път до Саранда!

Пристигане в курорта Сарандаградът на Слънцето привечер. Настаняване в Saranda International Hotel, разположен откъм морето със собствен плаж и на разстояние 3 км. или приблизително 25 мин. пеша до центъра на курорта. Вечеря. Нощувка.

 

2 ден: понеделник: Саранда и „Златният час” на залеза от замъка Лекурси!   

Заповядайте на закуска сервирана на блок маса, изберете своята място – вътре в ресторанта или на откритата веранда с прекрасна панорама към залива и Саранда, към  остров Корфу и морската шир!

Слънцето вече е високо и време е за плаж! Използвайте стълбите или асфалтираното платно, за да преодолеете краткото разстояние до собствения плаж на хотела, където чадър и два шезлонга Ви очакват. Ако утринна разходка пеш е по вкуса Ви продължете до съседния плаж Mango Beach, който широко е известен с нощните си забавления.

В късен следобед Ви каним (трансфер с автобуса по желание 5 евро) на среща със Саранда от близко и от високо - от птичи поглед в замъка Лекурси на годеницата на Слънцето  да се възхитите!

Срещата от близко протича в организирана разходка по красивия крайбрежен булевард, тънещ в зеленина, цветя и огромни палми, които ведно с ласкавото слънце създават усещане за тропически ширини..

В едночасовата обиколка достигаме до забележителностите: останки от древна синагога, принадлежала в 5 в от н.е на богата общност евреи, православната църква, пристанището и археологическият музей.

В 18:30 часа е време за среща със Саранда от птичи поглед и трансфер с автобуса до замъка Лекурси, който Сюлейман Великолепни на най-високият хълм е съградил!

Тук възторгът ни достига своята кулминация и проследяваме как Слънцето най-после снема очи от годеницата си ненагледна Саранда, как позлатява снагата й и как намята я с мантия царствена, обагряйки небето в пурпурно червено!

Вие сте „ловците на уникални моменти” и запечатвате златният час на прекрасния и уникален залез в Саранда! Завръщане в хотела. Вечеря. Нощувка.

 

3 ден: вторник: Саранда – Бутринт – Саранда – 35 км.

Закуска. В 09:00 часа Ви каним (по желание 20 евро, с вкл. входен билет) на разходка  до античния и средновековен град Бутринт - обект от листата на Юнеско. 

Само на 4 км. от Ксамил и срещу източните брегове на остров Корфу ни очаква спиращият дъха античен град – Бутринт. Приказен тунел от вековни евкалипти ще ни въведе в естествен парк от 20 кв.км. естествено защитен от красивия канал Вивари, свързващ соленото езеро Бутринт с Йонийско море.

Отпуснете се в сенчестата и уханна прегръдка на лаврови дървета и чуйте легенди, които ще ви пренесат във времена, когато днешният Бутринт е античната „малка Троя”, а основателите му са Хелен – синът на цар Приам и спътницата му Андромаха, съпругата на Хектор, който убит е в Троянската война..

Докосваме се до руините на грандиозни за времето си постройки: административни сгради, площад, обществена баня, светилище на Асклепий и амфитеатър, преминаваме през Портата кула и Лъвската порта и се възхищаваме на уникалната хармония в строителството на древен Бутринт, дело на четири цивилизации! Първи са Елините от времето на Александър Велики, два века по-късно – Римляните, а след тях са Византийците и Венецианците. И всяка от тези цивилизации строила, достроявала и обогатявала своя славен Бутринт, който откриваме тук - в тази все още не достатъчно популярна земя на орлите – Шкиперия!

Разглеждането на Бутринт отнема около 1,5 – 2 часа. Завръщане в Саранда и хотела около 12:30 – 13:00 часа на обяд. Свободно време за плаж и разходка. Вечеря. Нощувка.

 

4 ден: сряда: Саранда

Закуска. Свободно време за плаж. Вечеря. Нощувка.

 

5 ден: четвъртък: Саранда - Синьото око – Гирокастра – Саранда – 120 км.

Закуска. Свободно време за плаж или за любознателните възможност:  по желание и срещу доп. заплащане: целодневна екскурзия до природния феномен „Синьото око” - един от 18-те на брой извора, даващи началото на река Бистрица и разходка в Гирокастрастолицата на Албанският Епир и град – музей от листата на Юнеско.

Различните възприятия на посетилите Гирокастра (роден град на диктатора Енвер Ходжа) му донасят и названия като: каменният град на хилядата стъпки, наричат го и Сребърна Крепост в превод от гръцки – Аргирокастро.

В това вълнуващо пътуване ще прекосим земите на Месопотам с древната църква „Свети Никола”, ще навлезем в земите на Финия – политически център на древните Каони и гърци или с една дума – пътешестваме и пребиваваме в район, в който ведно със Саранда и чак до Химара се счита за естествен център за всички гърци на територията на днешна Албания, предпочели да останат да живеят тук.

Част от пътя ни е край 25 километра дългата река Бистрица с води толкова бистри, че дори от автобуса виждате камъчетата по дъното й! Разглеждането ни (с местен екскурзовод) е с начало в града – музей Гирокастра, чиято история, както и наименование са забулени в мистерията на многочислени легенди, които ще чуете. Първи заселници тук преди две хиляди години са илирийското племе арги, които са и строители на крепостта, един от обектите на посещение в нашата разходка. В 16 век тази крепост е допълнително укрепена от Янинския Бонапарт – Али паша, казват, че стените са й дебели цели три метра и е най-голямата крепост на Балканите по дължина! Днес на територията на крепостта се намира военен музей, а самата крепост е сцена на провеждан на всеки пет години – международен фестивал на фолклорната музика на Балканите. Разходката ни обхваща и старият град с местния базар и магазинчета, предлагащи сувенири, все тук е и църквата „Св. Сотир” и старата джамия. Ще посетим и етнографския музей, помещаващ се в къщата, в която е роден диктатора на Албания – Енвер Ходжа. Свободно време за покупки и самостоятелна разходка.

По обратният път към Ксамил ще се докоснем до редкия природен феномен – изворът на бездънното Синьото око. Възможност за обяд или чаша бира сред тази красива природа. Завръщане в хотела по залез слънце. Вечеря. Нощувка.

 

6 ден: петък: Саранда – Химара – плаж ЯЛЪ – плаж Ламан - Саранда – 140 км.

Закуска. Свободен ден за плаж или за любознателните: по желание и срещу доп. заплащане: целодневна екскурзия по Албанската Ривиера – БРЕГУ, както я наричат албанците. 

В 09:30 часа се отправяме на вълнуващо пътуване – пиршество за сетивата и храна за душата! В протежение на 70 километра ще пътуваме по живописен и панорамен път, ще се любуваме на изумителните нюанси в цветовете на Йонийско море и ще бъдем свидетели на дивни гледки.

Първата дивна гледка е тази на крепостта Porto Palermo, разположена на остров свързан със сушата с тесен провлак. Крепостта е строена през 1622 год. от Венецианците, после е притежание на Али паша – Янинският лъв, а турците мечтаят да я притежават, за да я използват за атаките си срещу остров Корфу. Кратка спирка и фотопауза при крепостта.

И още сте във възторга от красивата гледка към крепостта и изненада ви обзема от красотите на закътан плаж - „Горещият плаж” и китното селце Кепаро с триетажната кула на Али Паша изградена в селото и прилежащият му плаж!

Но почакайте да стигнем до градчето Борш с най-дългата плажна полоса в Албания – цели 7 км.!  Отбиваме се в Борш за чашка ароматно кафе на плажа, снимки и гладки снежно бели камъчета за Вашата колекция…  

Нашата основна цел обаче е удивителният плаж ЯЛЪ в района на Химара, покрит с фин пясък, гален от изумрудено сини води. Плажът принадлежи на Химара – древно селище с история от 3500 год. Името си дължи на епископа, който го основава. В антични времена е столица на каоните, едно от четирите елинизирани илирийски племена. Многобройни са забележителностите на Химара, поделена днес на нова и стара Химара. 

Свободно време за плажни забавления - по желание обяд, а в 15:30 часа отпътуване обратно за курорта Ксамил с попътна спирка за плаж и къпане на плажа Ламан – залив защитена природна зона, в който е забранено строителство на хотели и разполага с два плажни бара. Вечеря. Нощувка.

 

7 ден: събота: Саранда

Закуска. Свободно време за плаж и разходки или по желание и срещу доп. заплащане: целодневна екскурзия до остров Корфу и двореца Ахилион. Завръщане в Саранда привечер. Вечеря. Нощувка.

 

8 ден: неделя: Саранда – Янина – София

Закуска. В 08:30 часа отпътуване за България. Попътна разходка (1,30 мин.) в столицата на Епир в Гърция – красивата Янина на езерото Памвотис. Пристигане в София късно вечерта.

 

 

РАННИ записвания ЛЯТО 2024 цени до 15 МАРТ 

Пакетни цени на турист с включени шезлонги и чадър - за 7 нощи със 7 закуски и 7 вечери:

 

 

 

 

дати

на турист в двойна стая

трети възрастен

дете 2-7.99 г. на доп. легло

дете 08-15.99 г. на доп.легло

30.06.2024

1180 лв.

1030 лв.

825 лв.

930 лв.

07.07.2024

1180 лв.

1030 лв.

825 лв.

930 лв.

14.07.2024

1350 лв.

1150 лв.

875 лв.

1065 лв.

21.07.2024

1350 лв.

1150 лв.

875 лв.

1065 лв.

Пакетните цени включват:

 • Транспорт и транспортни разходи с лицензиран автобус за международни превози
 • 7 нощувки със закуски на блок маса
 • 7 стандартни вечери без напитки три степенно меню в ресторанта на хотела
 • Безплатно на стая един комплект чадър и два шезлонга на собствен плаж на хотела. За всяко следващо легло в помещението (тройна стая, фамилна или апартамент) шезлонг и чадър е на доплащане!
 • Разходка в Янина – столицата на ЕПИР в Гърция
 • Водач от агенцията по време на целия престой 

Пакетната цена НЕ включва:

 • медицинска застраховка помощ при пътуване в Чужбина в ЗК „Левинс”: при лимит 4000 евро за туристи до 69 год.: 8 лева. Туристи на възраст от 70 год. заплащат 19 лева. Туристи на възраст 74 г. и 1 ден и до 84.99 г. заплащат – 25 лева! Туристи на възраст от 85 г. и 1 ден – НЕ се застраховат!
 • Шезлонг и чадър за туристите настанени в помещение с повече от две легла!   
 • Музейни такси за обекти посещавани по желание в Гирокастра и Саранда около 700 ал. леки
 • Трансфер Саранда и „Златният час” от замъка Лекурси - 5 евро на турист без значение от възрастта на туриста и включва: трансфер до центъра в Саранда и посещение в замъка Лекурси. Осъществява се при минимум 15 туриста.
 • Трансфер до античен и средновековен Бутринт – 20 евро на турист с включен входен билет, при минимум 15 туриста
 • Еднодневна екскурзия до Гирокастра и Синьото око – 25 евро (не вкл. входни такси) при минимум 15 туриста
 • Еднодневна обзорна екскурзия Албанска Ривиера с къпане на плажовете: ЯЛЪ и Ламан – 25 евро, при минимум 20 туриста
 • Екскурзия до остров Корфу с разглеждане на града и посещение на двореца Ахилион с местен екскурзовод – 99 евро при минимум 35 туриста 

Доплащане за стая с изглед море:

 • Желание за гарантирано настаняване в стая със страничен/ директен изглед море се заявява при сключване на договора!
 • Заплащане от 150 лева се дължи при доплащането на почивката и след препотвърждение от хотела за налична стая с желания изглед море в конкретния период.   

За пътуващи със собствен транспорт – отстъпка от цената – 90 лева!  

Забележка:

 • пътуващите със собствен транспорт се възползват от допълнителните екскурзии само ако има места в автобуса! 

Доплащане за отпътуване при минимум 8 туриста от градовете:

 • от Пловдив - 70 лева (отиване и връщане)
 • от Пазарджик - 60 лева (отиване и връщане) 

Необходими документи:

 • валидна лична карта или задграничен паспорт.
 • За непълнолетни – нотариално заверена декларация от непътуващия родител/ите в 2 екземпляра оригинал и ксеро копие. 

 

Няма визови, санитарни или други специфични изисквания за посещаваните по маршрута страни.  

Начин на плащане:

 • при записване 1-ва вноска 30 %; остатъкът – 14 дни преди отпътуване.  

 

ОПИСАНИЕ НА ХОТЕЛ  SARANDA INTERNATIONAL - 4*   

Местоположение на хотел Saranda International 4* Саранда: хотелът е един от първите модерни хотели построени в Саранда през 2004 година. Архитектурата му комбинира  италиански и гръцки елементи, които сполучливо обединяват класика и модерно в едно. Отличното му разположение в началото на извития като подкова живописен залив превръща хотелът и неговите обитатели в привилегировани зрители на панорама към „годеницата” на Слънцето – Саранда!

Удоволствие е да закусваш, наблюдавайки как Саранда докосната от Слънцето засиява в ослепително бялата си премяна от сгради накацали амфитеатрално по хълма, който  натежал от красивия си товар устремено се спуска към морето, сякаш търсейки отмора!

Неизказано удоволствие е да вечеряш на откритата веранда, наблюдавайки пурпурните залези на Слънцето, което пътека от злато към теб чертае, преди да потъне в балдахина на морето Йонийско..

В допълнение към пленителните гледки, местоположението на хотела има и предимството да е на комуникативно място - основния път свързващ Бутринт и Ксамил с центъра на Саранда, който отстои на ~ 3 км., около 20 мин. пеша.

Хотелът е разположен на 2-ра линия (~ 50 м. разстояние) от собствен плаж - едър пясък премесен с дребни камъчета и е достъпен от едната страна на сградата по стълби, а от другата страна по асфалтиран път с лек наклон. На близко разстояние (~ 150 м.) е Mango Beach – плаж известен с нощните си забавления.

 

На територията на хотел Saranda International 4* Саранда: Хотелската сграда е част от комплекс, който се състои от две сгради, предлагащи различен по вид настаняване.

Residence Beach Saranda е на първа линия на плажа (собственост на комплекса) и предлага настаняване в апартаменти и стаи, разполагащи с кухненски кът.  

Хотелската сграда Saranda International 4* е на 2-ра линия и отстои приблизително на 30-50 м. от плажа собственост на комплекса.

Saranda International 4* разполага с: денонощна рецепция, фоайе, асансьор, бар във фоайето, ресторант със закрита част и обширна открита веранда, безплатен паркинг.

На разположение на гостите е собствен плаж с едър пясък премесен с дребни камъчета и бар на плажа. Безжичен интернет на територията на хотела.

 

Настаняване в хотел Saranda International 4* Саранда: Седем етажната сграда разполага с капацитет от 50 помещения за настаняване, разпределени в двойни, тройни, фамилни стаи и апартаменти. Всички стаи са модерно и с вкус обзаведени и предоставят всички условия за приятен престой в Саранда на Йонийско море!

Гарантираното настаняване в стаи със страничен/ директен изглед море е срещу доплащане от 150 лева на помещение за целия престой от осем дни.

 

СИГУРНОСТ ПРИ ПЪТУВАНЕ по програмата в условия на КОВИД! 

ГАРАНТИРАНО връщане на платените суми в срок до 14 дни в случай на анулирана програма от туроператора или в случай на наложена карантина при престой в Албания!  

От 1 май 2022 г. за всички пътувания до Албания, независимо дали по море, суша или въздух, отпада изискването за представяне на документ съгласно условията на КОВИД-19 (ваксинация/преболедуване/PCR тест).

На територията на страна се премахват всички ограничителни мерки, свързани с разпространението на КОВИД-19.

Туроператорът препоръчва на своите клиенти сключване на застраховка Отмяна на пътуване, покриваща  загубите в случай,  че са възпрепятствани да пътуват или в случай на положителен резултат от Ковид тест преди отпътуване.

Застраховката е доброволна и се сключва в деня на сключване на договора за организирано пътуване. Туроператорът не възстановява сумата по застраховката при неосъществяване на екскурзиятa.

Туроператора притежава Удостоверение за туроператорска дейност № 6896 /21.02.2012г. и е сключил застраховка Отговорност на Туроператора по чл. 97, ал.1 от Закона за туризма на на 06.01.2022 – застрахователна полица № 03700100004250  в  ”ЗД ЕВРОИНС” АД, валидна за периода: от 11.03.2023 до 10.03.2024 год. 

Стандартни такси за прекратяване на договора за пътуване:

Записаните туристи могат да прекратят договора за пътуване по всяко време при заплащане на стандартните такси за прекратяване: 

1. ако прекратяването е до 18:00 ч. на третия работен ден след сключването на Договора за пътуване, Потребителят не дължи такса прекратяване.

2. ако прекратяването е от 18:00 ч. на третия работен ден след сключването на Договора за пътуване и до 60 дни преди датата на отпътуване, таксата за прекратяване е в размер на 10% от цената на туристическия пакет в лева.

3. ако прекратяването е от 59 до 45 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 30% от цената на туристическия пакет в лева.

4. ако прекратяването е от 44 ден до 15 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 90% от цената на туристическия пакет в лева;

5. ако прекратяването е под 15 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 100% от цената на туристическия пакет в лева; 

Пътуването е подходящо за лица с намалена или ограничена подвижност. Допълнителните екскурзии НЕ са подходящи за лица с намалена или ограничена подвижност.

Пътуването се осъществява при минимум 35 плащащи.

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи – 7 дни преди датата на тръгване.  

Агенцията си запазва правото на промени в последователността на програмата! 

 

ОБЩИ УСЛОВИЯ КЪМ ОФЕРТАТА

 

Полезна информация:

Валута: 1 евро = 100,02 Албански леки

България 12:00 часа – Албания 11:00 часа

 

 

 

Цени

Почивка в САРАНДА 2024 на ЙОНИЙСКО море през ЮЛИ оферта Албания с автобус!  

Избери Hotel Saranda International 4* собствен плаж, безплатни чадър и шезлонги!

 

Организирана почивка в Албания с автобус в 8 дни, 7 нощи, 7 закуски и 7 вечери!

 

 

РАННИ записвания ЛЯТО 2024 цени до 15 МАРТ 

 

Пакетни цени на турист с включени шезлонги и чадър - за 7 нощи със 7 закуски и 7 вечери: 

дати

на турист в двойна стая

трети възрастен

дете 2-7.99 г. на доп. легло

дете 08-15.99 г. на доп.легло

30.06.2024

1180 лв.

1030 лв.

825 лв.

930 лв.

07.07.2024

1180 лв.

1030 лв.

825 лв.

930 лв.

14.07.2024

1350 лв.

1150 лв.

875 лв.

1065 лв.

21.07.2024

1350 лв.

1150 лв.

875 лв.

1065 лв.

 Пакетните цени включват:

 

 

 • Транспорт и транспортни разходи с лицензиран автобус за международни превози
 • 7 нощувки със закуски на блок маса
 • 7 стандартни вечери без напитки три степенно меню в ресторанта на хотела
 • Безплатно на стая един комплект чадър и два шезлонга на собствен плаж на хотела. За всяко следващо легло в помещението (тройна стая, фамилна или апартамент) шезлонг и чадър е на доплащане!
 • Разходка в Янина – столицата на ЕПИР в Гърция
 • Водач от агенцията по време на целия престой 

Пакетната цена НЕ включва:

 • медицинска застраховка помощ при пътуване в Чужбина в ЗК „Левинс”: при лимит 4000 евро за туристи до 69 год.: 8 лева. Туристи на възраст от 70 год. заплащат 19 лева. Туристи на възраст 74 г. и 1 ден и до 84.99 г. заплащат – 25 лева! Туристи на възраст от 85 г. и 1 ден – НЕ се застраховат!
 • Шезлонг и чадър за туристите настанени в помещение с повече от две легла!   
 • Музейни такси за обекти посещавани по желание в Гирокастра и Саранда около 700 ал. леки
 • Трансфер Саранда и „Златният час” от замъка Лекурси - 5 евро на турист без значение от възрастта на туриста и включва: трансфер до центъра в Саранда и посещение в замъка Лекурси. Осъществява се при минимум 15 туриста.
 • Трансфер до античен и средновековен Бутринт – 20 евро на турист с включен входен билет, при минимум 15 туриста
 • Еднодневна екскурзия до Гирокастра и Синьото око – 25 евро (не вкл. входни такси) при минимум 15 туриста
 • Еднодневна обзорна екскурзия Албанска Ривиера с къпане на плажовете: ЯЛЪ и Ламан – 25 евро, при минимум 20 туриста
 • Екскурзия до остров Корфу с разглеждане на града и посещение на двореца Ахилион с местен екскурзовод – 99 евро при минимум 35 туриста 

Доплащане за стая с изглед море:

 • Желание за гарантирано настаняване в стая със страничен/ директен изглед море се заявява при сключване на договора!
 • Заплащане от 150 лева се дължи при доплащането на почивката и след препотвърждение от хотела за налична стая с желания изглед море в конкретния период. 

 

За пътуващи със собствен транспорт – отстъпка от цената – 90 лева!  

Забележка:

 • пътуващите със собствен транспорт се възползват от допълнителните екскурзии само ако има места в автобуса! 

Доплащане за отпътуване при минимум 8 туриста от градовете:

 • от Пловдив - 70 лева (отиване и връщане)
 • от Пазарджик - 60 лева (отиване и връщане) 

Необходими документи:

 • валидна лична карта или задграничен паспорт.
 • За непълнолетни – нотариално заверена декларация от непътуващия родител/ите в 2 екземпляра оригинал и ксеро копие. 

Няма визови, санитарни или други специфични изисквания за посещаваните по маршрута страни.  

 

Начин на плащане:

 • при записване 1-ва вноска 30 %; остатъкът – 14 дни преди отпътуване.

 

 

Стандартни такси за прекратяване на договора за пътуване:

Записаните туристи могат да прекратят договора за пътуване по всяко време при заплащане на стандартните такси за прекратяване: 

1. ако прекратяването е до 18:00 ч. на третия работен ден след сключването на Договора за пътуване, Потребителят не дължи такса прекратяване.

2. ако прекратяването е от 18:00 ч. на третия работен ден след сключването на Договора за пътуване и до 60 дни преди датата на отпътуване, таксата за прекратяване е в размер на 10% от цената на туристическия пакет в лева.

3. ако прекратяването е от 59 до 45 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 30% от цената на туристическия пакет в лева.

4. ако прекратяването е от 44 ден до 15 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 90% от цената на туристическия пакет в лева;

5. ако прекратяването е под 15 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 100% от цената на туристическия пакет в лева;

 

 

 

ХОТЕЛИ

1180лв.
Hotel Saranda International 4*
Саранда, Албания
Виж

Допълнителни екскурзии

САРАНДА с живописните и уникални околности: 

Саранада е градът на слънцето, което цели 300 дни в годината „не снема очи” от курорта, сякаш на свой ред е запленено от това райско място!

Курорта е със субтропичен средиземноморски климат и се характеризира с дълго, топло и сухо лято. Цели шест месеца в годината (от май до октомври) са с типичен летен характер и средни дневни температури надвишаващи 23 градуса! Есента тук е кратка с променливо и меко време и обхваща реално само един месец – ноември, който бележи границата между лято и зима. Зимата пък е хладна и не много студена с температури от 16 до 17 градуса и властва от декември до март. Пролетта започва от втората половина на март до края на април, когато отстъпва място на благословеното лято. Именно климатът е една от причините това място да е любимо на туристите, които определят Саранда като Тропическият рай на Европа.

Саранда привлича и със забележителностите си, резултат от богатата му хилядолетна история, привлича и с природата си щедро дарила Саранда с кътчета като: КСАМИЛ с приказните четири островчета, прекрасни плажове като: плажа на Чайката и плажа на Огледалото, а феномена „Синьо око” е просто уникален..

Намирайки се в Саранда няма да Ви липсват: нито гръцката салата, нито познатите от гръцката кухня блюда с морски дарове: „миди саганаки”, калмари, октоподи и риби безброй.. и на какви цени само.. започват от 2 евро и стигат най-много до 8 евро за ястие!!!!   

Елате, с нас в магичният тропически рай на Саранда и ще разберете нашето вдъхновение, резултат от детайлно проучената от нас Саранда и околности, изготвяйки тази програма! 

Цена на трансфер до Саранда: 5 евро   

 

БУТРИНТ – съвършен микрокосмос на средиземноморската история под защитата на ЮНЕСКО 

Населеният още от праисторически времена, древен Бутринт е разположен на 4 км южно от курорта Ксамил и заедно представляват част от защитените обекти на Юнеско.

Бутринт предлага неповторима атмосфера, дължаща се на уникална и рядка комбинация от красива средиземноморска природа (Бутринтската гора от ела, бор и величествени евкалипти), археология и паметници обединени в едно цяло.

Бутринт е един съвършен микрокосмос на средиземноморската история, започнала с първите заселници тук още в 12 век пр.н.е и продължила чак до 19 век.  Праисторически обекти са разкрити в централното ядро на хълма в Бутринт, заобиколен от водите на соленото едноименно езеро и канала Вивари.

В една легенда Бутринт е „малката ТРОЯ”, а в друга е  „градът на БИКА” как и защо ще разберете в увлекателната разходка, в която човек не усеща как са изминали цели 2 часа…

Цена: 20 евро ( включва трансфер и входен билет)    

 

ГИРОКАСТРА, каменният град с хилядата стъпала – град – музей под защитата на Юнеско 

Предлагаме Ви еднодневна екскурзия до природния феномен Синьо око и Гирокастра – столицата на Северен Епир, разположена само на 55 км. от Саранда в красивата долина на река Дрин. Този уникален албански град – музей е запазил облика си на град от 17 век със своите уникални стари къщи - кули. Типичен пример за такава къща – кула е къщата – музей Zekate, изградена с висока основа от камък и дървена част с помещения за живеене. Бойници заплашително надничат от стените на къщата, готови да сразят всеки дръзнал да нападне стопаните..

Историята за възникването на града, както и произхода на името му са забулени в мистиката на многочислени увлекателни легенди, които ще чуете по време на пътуването. Първите заселници тук са илирийското племе арги, които са и строителите на крепостта над града. В 16 век тази крепост е укрепена от Янинския лъв - Али паша, чието родно място Тепелене е съвсем наблизо. Казват, че дебелината на стените в крепостта е цели три метра! Това е една от причините тази крепост да бъде превърната в затвор от цар Зог през 1930 год. просъществувала като затвор до 1960 год. На територията на крепостта  днес се помещава Национален музей на артилерията, в който е експонирано въоръжение на албанската армия от годината на независимостта 1912 год. до края на втората световна война. Музеят е отворен през 1971 год. в чест на партизаните, които се борили срещу окупацията на италианци и немци в периода от 1939 до 1944 год.

Крепостта е и част от културния живот на Гирокастра, тук през 1980 год е изградена сцена, на която всеки 5 години се провежда фолклорен фестивал на страните от Балканския полуостров, поставят се и други културни събития в града ежегодно.

Следва разходка в стария град и старият базар, откъдето никой не си тръгва с празни ръце и без покупка.. Тук в района на стария базар е Етнографският музей, който се помещава в родната къща на албанският комунистически диктатор Енвер Ходжа (1944-1985 г.), тук е и църквата „Св.Сотир” наричана още старата Митрополия.. Екскурзията ни продължава към природния феномен Синьо око…..  

 

СИНЬОТО ОКО, природен феномен – един от 18-те извора, даващи началото на река Бистрица 

На разстояние 25 км. от Саранда и в близост до традиционното селце Мусина в смесена гора от бадеми, орехи, череши, борове и ели на 117 метра височина – 18 извора са намерили път към повърхността от дълбоките земни недра. Сред тези извори се откроява един с неземна красота – фантастичният извор „Синьо око” – истински геологичен феномен. Заради кръглата си форма, наситения син цвят в центъра и светло син в периферията, извора наподобява човешкото око, оттук и името, с което е известен. Никому не е известна точната дълбочина на извора. Водолазите, опитали се да достигнат дъното му, успели да достигнат само до 45 м. дълбочина защото налягането на водата винаги ги изтласква обратно! Извора изтласква 6 кубика вода в секунда, която е с температура 13 градуса. Можете да пробвате да хвърлите камък в центъра на извора и не след дълго ще извора ще ви върне камъка обратно на повърхността! Вярва се, че водата в изворите е филтрация на вода от долината на река Дрин. Всички тези 18 извора захранват река Бистрица, която е дълга 26 километра и посредством изградения изкуствен канал Вивари при Бутринт през 1958 год. се влива в Йонийско море. В района на извора изобилства от диви животни: лисици, диви кокошки, влечуги и белки. В това малко съкровище на Месопотам, изпълнено с мир и красота, всеки посетител получава зареждащата енергия на Природата.    

Цена: възрастен – 25 евро, деца до 12 год. – 15 евро  (включва транспорт, местен екскурзовод в Гирокастър и вход за феномена Синьо око)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ИЗПРАТИ   ЗАПИТВАНЕ