ДЕСТИНАЦИИ
АЛБАНИЯ
БЪЛГАРИЯ
ГЪРЦИЯ
ТУРЦИЯ
LAST MINUTE оферти
Почивка Великден
Септемврийски Празници
Автобусни Екскурзии

Почивка за ВЕЛИКДЕН 2024 на Йонийско море в АЛБАНИЯ Саранда екскурзия

Почивка за ВЕЛИКДЕН 2024 на Йонийско море в АЛБАНИЯ Саранда екскурзия
Маршрут:
София - САРАНДА - Бутринт - ГИРОКАСТРА - Синьото око - Янина - София
Продължителност:
4 дни / 3 нощувки
Вид транспорт:
Автобус
РЕЗЕРВИРАЙ
или се обади на тел.: 0887 509 710
Принтирай
Изпрати на приятел
Програма
Цени
Хотели
Допълнителни екскурзии

Почивка за ВЕЛИКДЕН 2024 на Йонийско море в АЛБАНИЯ Саранда екскурзия

 

ПРОМО оферти екскурзии Великден - ТОП цена 455 лева до 20 Март!  

 

Резервирайте тази Великденска почивка, за да посрещнете Възкресението:  

 • на Йонийско море в Саранда – градът на слънцето в четири прекрасни дни! 
 • на екскурзия в земята на ТОСКИТЕ до столицата Гирокастра и феномена Синьо око! 
 • на пътешествие в античността до БУТРИНТ пазител на историята на 4 цивилизации!  
 • Сред екзотиката на КСАМИЛ архипелаг, определян за тропическият РАЙ на Европа! 
 • На разходка в ЯНИНА столицата на Епир в Гърция! 

 

Хотели в Саранда: SARANDA Hotel INTERNATIONAL - 4*

 

1 ден (03.05.24): София – Кулата – Янина – Саранда

Сутринта в 06:30 часа отпътуване от София, паркинга на автогара Сердика (Трафик Маркет) пред Централна ЖП гара по маршрута с възможност за включване на туристи от градовете: Дупница, Благоевград, Симитли и Сандански.

Пътуваме по скоростна магистрала „Виа Егнатия” през територията на Р. Гърция и избираме да влезем в Албания през подходящото КПП, което е и най-краткият по времетраене път до Саранда! В късния следобед пристигаме в албанския курорт Саранда – градът на слънцето, което пленено от красотата му цели 300 дни в годината „не снема очи” от града! Настаняване в хотел Saranda Hotel International - 4*, позициониран на 2-ра линия откъм страната на морето и на разстояние ~ 1,5 км. от центъра на курорта.

След кратка почивка за освежаване се отправяме на организирана и вълнуваща разходка в Саранда. Царицата на Албанската Ривиера е красиво разположена в живописен залив с формата на подкова, а панорамата към отсрещния остров Корфу, отстоящ само на 2 морски мили е завладяваща! По протежението на целия залив е красивият крайбрежен булевард с дължина около километър, тънещ в зеленина, цветя и прекрасни огромни палми, които ведно с ласкавото слънце създават усещане за тропически ширини.. В разходката си достигаме и до забележителностите: останки от древна синагога, принадлежала в 5 в от н.е на богата общност евреи, православната църква, пристанището и археологическият музей. Свободно време за самостоятелна разходка с възможност да отседнете в някое крайбрежно заведение за чашка кафе или халба албанска бира. За любителите на романтиката и „ловците на уникални моменти” вълненията достигат кулминацията си в прекрасния и уникален залез на Саранда, когато ти се струва, че остров Корфу в отблясъците на залязващото слънце, сякаш плува на повърхността на чудното Йонийско море! Завръщане в хотела. Вечеря. Нощувка.

 

2 ден (04.05.24): Саранда – Бутринт – Ксамил - Саранда – 52 км.

Закуска. Свободно време или по желание и срещу доп. заплащане: екскурзия до античния и средновековен град Бутринт, обект от листата на Юнеско.  На разстояние 26 км. от Саранда, на крачка от границата с Гърция и срещу източните брегове на остров Корфу ни очаква естествен парк от 20 кв.км, който ограден е от великолепният канал Вивари, свързващ соленото езеро Бутринт с Йонийско море. В сянката на вековни евкалипти и лаврови дървета сред средиземноморските храсти се спотайва тайнственият античен град Бутринт. Пристъпваме, а легендите оживяват и времена от Троянската война припомнят - за цар Пир ни разказват и знатните му пленици - Андромаха, съпругата на Хектор и Хелен, един от синовете на цар Приам и узнаваме как те мястото избрали, за да вдъхнат живот на днешния Бутринт и „малката Троя” го назовали.. Запознавайки се отблизо с някога грандиозни постройки: административни сгради, площад, обществена баня, светилище на Асклепий и прилежащ амфитеатър, Портата кула и Лъвската порта, ще си дадем сметка за уникалната хармония в строителството на древен Бутринт, дело на четири цивилизации: Елините от времето на Александър Велики, два века по-късно – Римляните, последвани от Византийците и Венецианците. И всяка от тези цивилизации строила, достроявала и обогатявала своя славен Бутринт, който откриваме тук - в тази все още не достатъчно популярна земя на орлите – Шкиперия!

Пътешествието ни вълшебно от Античност в реалността ни връща с разходка в курорта Ксамил, който част е от Национален парк Бутринт.

И тук възхищаваме се на Природата, която с творението си Ксамил ни изумява и разбираме защо курорта определят като тропическият РАЙ на Европа!

Избрала е Природата Албания, за да я дари с това малко райско кътче, изваяла го на тясна ивица земя, обградила тази суша с вода – от една страна са хилядите нюанси в синьо на морето Йонийско, което с усърдие огърлица от плажчета вдлъбнати като усмивки дълбае, а от другата страна добавила и водите на езерото Бутринт. За да бъде пълно усещането за рай на земята, щедро сътворила и четири на брой малки островчета с пищна зеленина и птича песен – същински изумрудени „брошки” насред лазурните води йонийски…И как да не се изкушиш на Близнаците, Смарагдовият, Каменният или Малкият остров на плаж да се отправиш. Свободно време за разходка, възможност за обяд, а защо не и плаж (по това време на годината тук обикновено термометъра отбелязва повече от 25 градуса! Завръщане в Саранда и хотела. Свободно време. Вечеря.

По желание организирано посещение на Празнична Великденска  литургия. Нощувка.

 

3 ден (05.05.24): Саранда – Синьото око – Гирокастра – Саранда – 110 км.

Закуска. Свободно време или по желание и срещу доп. заплащане: целодневна екскурзия до природния феномен „Синьото око” - един от 18-те извора, даващи началото на река Бистрица и до Гирокастра, град-музей от листата на Юнеско и столица на Албанският Епир.

Впуснете се във вълнуващо пътешествие в земите на Месопотам с древната църква „Свети Никола”, в пътуване до земите на Финия - политически център на древните Каони и гърци, запознайте се с района, в който гръцкото население е повече от малцинство и е естествен център за всички гърци на територията на днешна Албания, предпочели да останат да живеят тук. Любувайте се на пътят, който е все покрай река Бистрица с води толкова бистри, че дори от автобуса броите камъчетата по дъното й и няма да усетите кога пътят ни отведе до един от изворите реката - природния феномен – Синьото око. Свободно време и възможност за чашка кафе преди да продължим пътя си до Гирокастра – столица на албанският Епир.

Гирокастра е уникален град, чиято красота довела до редица имена, с които впечатлените посетители го наричат. За едни е каменният град, за други е град на хилядата стъпки, а за гърците пък е Аргирокастро - Сребърна Крепост, защото спре ли дъждът покривите на къщите му като същинско сребро на слънцето заблестяват!

Разходете се в каменният град и чуйте впечатляващата му история от времена далечни свързани с илирийското племе Арги още, та до времена близки на завоеватели и владетели като Янинският Бонапарт Али паша – строителят на крепостта, като крал Зогу превърнал я в мрачен затвор, като диктатора Енвер Ходжа, превърнал крепостта във военен музей – функция, която изпълнява и до днес. Насладете се на панорамата от Крепостта, „изгубете се” в стария град и пъстрият базар с магазинчета, опитайте специалитети от местната кухня в сенчести ресторантчета…

Завръщане в Саранда и хотела по нов и различен път – един от многото, с които Албания непрекъснато подобрява пътната си мрежа. Вечеря. Нощувка.

 

4 ден (06.05.24): Саранда – Янина - София

Закуска. В 09:00 часа освобождаване на хотела и отпътуване за България. Попътна разходка за около 1,30 часа в Янина – столицата на област Епир в Гърция. Пристигане в София късно вечерта.

 

ПРОМО цени до 20 МАРТ:

 • На турист в двойна стая: 455 лева
 • Трети възрастен на редовно легло: 425 лева
 • Дете 02 – 07.99 г. на допълнително легло с 2ма възрастни в стая: 365 лева 
 • Дете 08 до 15.99 г. на доп. легло с 2ма възрастни в стая - 399 лева
 • Единична стая: 599 лева  

 

Пакетната цена включва:

 • Транспорт с лицензиран за международни превози автобус 3*
 • 3 нощувки със закуски на блок маса
 • 3 стандартни вечери 3-ри степенно меню без напитки в ресторанта на хотела
 • Медицинска застраховка помощ при пътуване в Чужбина в ЗК „Левинс” с лимит на отговорност 4000 евро
 • Трансфер за Великденската литургия в църквата на Саранда (1,5 км. от хотела)
 • Разходка в Саранда
 • Разходка в Янина

 

Пакетната цена НЕ включва: 

 • Музейни такси за обекти посещавани по желание - около 600 леки
 • Полудневна екскурзия до античен Бутринт и курорта Ксамил – 20 евро възрастен и 15 евро деца до 12 г. (включва трансфер и входна такса), осъществява се при минимум – 20 туриста.
 • Целодневна екскурзия до Гирокастра и природния феномен „Синьо око” – 25 евро и 15 евро за деца до 12 г. (не включва входни такси за обектите), осъществява се при минимум 20 туриста.

 

Отстъпки:

на туристи пътуващи със собствен транспорт се приспадат 40 лева от цената!  

Забележка:

 • пътуващите със собствен транспорт се възползват от допълнителните екскурзии само ако има места в автобуса!
 • за туристи, пътуващи със собствен транспорт в цената НЕ се включва застраховка мед. Разходи в чужбина! 

Доплащане: 

медицинска застраховка помощ при пътуване в Чужбина в ЗК „Левинс” се доплаща от туристи на възраст навършили 69 год. и до 80 год. – 10 лева;

 

Доплащане за отпътуване при минимум 8 туриста от градовете:

 • от Пловдив - 70 лева (отиване и връщане)

 

 • от Пазарджик - 60 лева (отиване и връщане)

 

Начин и срок на заплащане:

При записване 1-ва вноска 30 %; остатъкът – 14 дни преди отпътуване.  

 

Необходими документи:

валидна лична карта или задграничен паспорт;

за непълнолетни – нотариално заверена декларация от непътуващия родител/ите в 2 екземпляра оригинал и ксеро копие.

 

Няма визови, санитарни или други специфични изисквания за посещаваните по маршрута страни.  

 

Пътуването се осъществява при минимум 35 плащащи.

 

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи – 7 дни преди датата на тръгване.  

 

Агенцията си запазва правото на промени в последователността на програмата!

 

ОПИСАНИЕ НА ХОТЕЛ  SARANDA INTERNATIONAL - 4* 

 

Местоположение на хотел Saranda International 4* Саранда: хотелът е един от първите модерни хотели построени в Саранда през 2004 година. Архитектурата му комбинира  италиански и гръцки елементи, които сполучливо обединяват класика и модерно в едно. Отличното му разположение в началото на извития като подкова живописен залив превръща хотелът и неговите обитатели в привилегировани зрители на панорама към „годеницата” на Слънцето – Саранда!

Удоволствие е да закусваш, наблюдавайки как Саранда докосната от Слънцето засиява в ослепително бялата си премяна от сгради накацали амфитеатрално по хълма, който  натежал от красивия си товар устремено се спуска към морето, сякаш търсейки отмора!

Неизказано удоволствие е да вечеряш на откритата веранда, наблюдавайки пурпурните залези на Слънцето, което пътека от злато към теб чертае, преди да потъне в балдахина на морето Йонийско..

В допълнение към пленителните гледки, местоположението на хотела има и предимството да е на комуникативно място - основния път свързващ Бутринт и Ксамил с центъра на Саранда, който отстои на ~ 3 км., около 20 мин. пеша.

Хотелът е разположен на 2-ра линия (~ 50 м. разстояние) от собствен плаж - едър пясък премесен с дребни камъчета и е достъпен от едната страна на сградата по стълби, а от другата страна по асфалтиран път с лек наклон. На близко разстояние (~ 150 м.) е Mango Beach – плаж известен с нощните си забавления.

 

На територията на хотел Saranda International 4* Саранда: Хотелската сграда е част от комплекс, който се състои от две сгради, предлагащи различен по вид настаняване.

Residence Beach Saranda е на първа линия на плажа (собственост на комплекса) и предлага настаняване в апартаменти и стаи, разполагащи с кухненски кът.  

Хотелската сграда Saranda International 4* е на 2-ра линия и отстои приблизително на 30-50 м. от плажа собственост на комплекса.

Saranda International 4* разполага с: денонощна рецепция, фоайе, асансьор, бар във фоайето, ресторант със закрита част и обширна открита веранда, безплатен паркинг.

На разположение на гостите е собствен плаж с едър пясък премесен с дребни камъчета и бар на плажа. Безжичен интернет на територията на хотела.

 

Настаняване в хотел Saranda International 4* Саранда: Седем етажната сграда разполага с капацитет от 50 помещения за настаняване, разпределени в двойни, тройни, фамилни стаи и апартаменти. Всички стаи са модерно и с вкус обзаведени и предоставят всички условия за приятен престой в Саранда на Йонийско море!  

 

 

Стандартни такси за прекратяване на договора за пътуване по Великден:

Записаните туристи могат да прекратят договора за пътуване по всяко време при заплащане на стандартните такси за прекратяване: 

1. ако прекратяването е до 18:00 ч. на третия работен ден след сключването на Договора за пътуване, Потребителят не дължи такса прекратяване.

2. ако прекратяването е от 18:00 ч. на третия работен ден след сключването на Договора за пътуване и до 60 дни преди датата на отпътуване, таксата за прекратяване е в размер на 10% от цената на туристическия пакет в лева.

3. ако прекратяването е от 59 до 45 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 20% от цената на туристическия пакет в лева.

4. ако прекратяването е от 44 ден до 30 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на депозита;

5. ако прекратяването е от 29 ден до 14 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 100% от цената на туристическия пакет в лева;

 

Пътуването е подходящо за лица с намалена или ограничена подвижност.

 

Туроператорът препоръчва на своите клиенти сключване на застраховка Отмяна на пътуване, покриваща  загубите в случай,  че са възпрепятствани да пътуват или в случай на положителен резултат от Ковид тест преди отпътуване.

Застраховката е доброволна и се сключва в деня на сключване на договора за организирано пътуване. Туроператорът не възстановява сумата по застраховката при неосъществяване на екскурзиятa.

Туроператора притежава Удостоверение за туроператорска дейност № 6896 /21.02.2012г. и е сключил застраховка Отговорност на Туроператора по чл. 97, ал.1 от Закона за туризма на  15.01.2024 – застрахователна полица № 03700100004893  в  ”ЗД ЕВРОИНС” АД, валидна за периода: от 11.03.2024 до 10.03.2025 год.  

 

СИГУРНОСТ ПРИ ПЪТУВАНЕ по програмата в условия на КОВИД!

ГАРАНТИРАНО връщане на платените суми в срок до 14 дни в случай на анулирана програма от туроператора или в случай на наложена карантина при престой в Р. Гърция и Р. Албания!

Към момента на публикуване на програмата (02.12.23 г.) Р. Гърция и Р. Албания НЕ изискват представяне на документ свързан с Ковид от пътуващи българи!

В случай, че условията за влизане бъдат променени и се изисква представяне на тестове (PCR test (и/или) negative antigen test), туристите ползват отстъпка от цените в лаборатория „ЛОРА”.

 

ОБЩИ УСЛОВИЯ КЪМ ОФЕРТАТА

 

Полезна информация:

Валута: 1 лев = 70,42 Албански леки

България 12:00 часа – Албания 11:00 часа   

 

Полезна информация за  САРАНДА и живописните му и уникални околности:

 

 

 

Саранада е градът на слънцето, което цели 300 дни в годината „не снема очи” от курорта, сякаш на свой ред е запленено от това райско място!

Курорта е със субтропичен средиземноморски климат и се характеризира с дълго, топло и сухо лято. Цели шест месеца в годината (от май до октомври) са с типичен летен характер и средни дневни температури надвишаващи 23 градуса! Есента тук е кратка с променливо и меко време и обхваща реално само един месец – ноември, който бележи границата между лято и зима. Зимата пък е хладна и не много студена с температури от 16 до 17 градуса и властва от декември до март. Пролетта започва от втората половина на март до края на април, когато отстъпва място на благословеното лято. Именно климатът е една от причините това място да е любимо на туристите, които определят Саранда като Тропическият рай на Европа.

Саранда привлича и със забележителностите си, резултат от богатата му хилядолетна история, привлича и с природата си щедро дарила Саранда с кътчета като: КСАМИЛ с приказните четири островчета, прекрасни плажове като: плажа на Чайката и плажа на Огледалото, а феномена „Синьо око” е просто уникален..

Намирайки се в Саранда няма да Ви липсват: нито гръцката салата, нито познатите от гръцката кухня блюда с морски дарове: „миди саганаки”, калмари, октоподи и риби безброй.. и на какви цени само.. започват от 2 евро и стигат най-много до 8 евро за ястие!!!!   

Елате, с нас в магичният тропически рай на Саранда и ще разберете нашето вдъхновение, резултат от детайлно проучената от нас Саранда и околности, изготвяйки тази програма!

 

ГИРОКАСТРА, каменният град с хилядата стъпала – град – музей под защитата на Юнеско

 

 

        
 

Гирокастра е разположен само на 55 км. от Саранда в красивата долина на река Дрин.  Предлагаме Ви да посетите с нас този уникален албански град – музей, запазил облика си на град от 17 век със своите уникални стари къщи - кули. Типичен пример за такава къща – кула е къщата – музей Zekate, изградена с висока основа от камък и дървена част с помещения за живеене. Бойници заплашително надничат от стените на къщата, готови да сразят всеки дръзнал да нападне стопаните..

Историята за възникването на града, както и произхода на името му са забулени в мистиката на многочислени увлекателни легенди, които ще чуете по време на пътуването. Първите заселници тук са илирийското племе арги, които са и строителите на крепостта над града. В 16 век тази крепост е укрепена от Янинския лъв - Али паша, чието родно място Тепелене е съвсем наблизо. Казват, че дебелината на стените в крепостта е цели три метра! Това е една от причините тази крепост да бъде превърната в затвор от цар Зог през 1930 год. просъществувала като затвор до 1960 год. На територията на крепостта  днес се помещава Национален музей на артилерията, в който е експонирано въоръжение на албанската армия от годината на независимостта 1912 год. до края на втората световна война. Музеят е отворен през 1971 год. в чест на партизаните, които се борили срещу окупацията на италианци и немци в периода от 1939 до 1944 год.

Крепостта е и част от културния живот на Гирокастра, тук през 1980 год е изградена сцена, на която всеки 5 години се провежда фолклорен фестивал на страните от Балканския полуостров, поставят се и други културни събития в града ежегодно.

Следва разходка в стария град и старият базар, откъдето никой не си тръгва с празни ръце и без покупка.. Тук в района на стария базар е Етнографският музей, който се помещава в родната къща на албанският комунистически диктатор Енвер Ходжа (1944-1985 г.), тук е и църквата „Св.Сотир” наричана още старата Митрополия..

 

СИНЬОТО ОКО, природен феномен – един от 18-те извора, даващи началото на река Бистрица

 

  
 

 

На разстояние 25 км. от Саранда и в близост до традиционното селце Мусина в смесена гора от бадеми, орехи, череши, борове и ели на 117 метра височина – 18 извора са намерили път към повърхността от дълбоките земни недра. Сред тези извори се откроява един с неземна красота – фантастичният извор „Синьо око” – истински геологичен феномен. Заради кръглата си форма, наситения син цвят в центъра и светло син в периферията, извора наподобява човешкото око, оттук и името, с което е известен. Никому не е известна точната дълбочина на извора. Водолазите, опитали се да достигнат дъното му, успели да достигнат само до 45 м. дълбочина защото налягането на водата винаги ги изтласква обратно! Извора изтласква 6 кубика вода в секунда, която е с температура 13 градуса. Можете да пробвате да хвърлите камък в центъра на извора и не след дълго ще извора ще ви върне камъка обратно на повърхността! Вярва се, че водата в изворите е филтрация на вода от долината на река Дрин. Всички тези 18 извора захранват река Бистрица, която е дълга 26 километра и посредством изградения изкуствен канал Вивари при Бутринт през 1958 год. се влива в Йонийско море. В района на извора изобилства от диви животни: лисици, диви кокошки, влечуги и белки. В това малко съкровище на Месопотам, изпълнено с мир и красота, всеки посетител получава зареждащата енергия на Природата. Свободно време за обяд. Завръщане в Саранда.

Цена: възрастен – 20 евро, деца до 12 год. – 15 евро  (включва транспорт, местен екскурзовод в Гирокастър и вход за феномена Синьо око)

 

     

 

 

          

 

          БУТРИНТ - VOUTHROTUS - "Малката Троя" и още "градът на бика" - както изглеждал някога!


 

         


                           БУТРИНТ , канала ВИВАРИ и соленото езеро БУТРИНТ само на крачка от границата с Гърция!

ПРОГРАМА

Почивка за ВЕЛИКДЕН 2024 на Йонийско море в АЛБАНИЯ Саранда екскурзия

 

ПРОМО оферти екскурзии Великден - ТОП цена 455 лева до 20 Март!  

 

Резервирайте тази Великденска почивка, за да посрещнете Възкресението:  

 • на Йонийско море в Саранда – градът на слънцето в четири прекрасни дни! 
 • на екскурзия в земята на ТОСКИТЕ до столицата Гирокастра и феномена Синьо око! 
 • на пътешествие в античността до БУТРИНТ пазител на историята на 4 цивилизации!  
 • Сред екзотиката на КСАМИЛ архипелаг, определян за тропическият РАЙ на Европа! 
 • На разходка в ЯНИНА столицата на Епир в Гърция! 

 

Хотели в Саранда: SARANDA Hotel INTERNATIONAL - 4*

 

1 ден (03.05.24): София – Кулата – Янина – Саранда

Сутринта в 06:30 часа отпътуване от София, паркинга на автогара Сердика (Трафик Маркет) пред Централна ЖП гара по маршрута с възможност за включване на туристи от градовете: Дупница, Благоевград, Симитли и Сандански.

Пътуваме по скоростна магистрала „Виа Егнатия” през територията на Р. Гърция и избираме да влезем в Албания през подходящото КПП, което е и най-краткият по времетраене път до Саранда! В късния следобед пристигаме в албанския курорт Саранда – градът на слънцето, което пленено от красотата му цели 300 дни в годината „не снема очи” от града! Настаняване в хотел Saranda Hotel International - 4*, позициониран на 2-ра линия откъм страната на морето и на разстояние ~ 1,5 км. от центъра на курорта.

След кратка почивка за освежаване се отправяме на организирана и вълнуваща разходка в Саранда. Царицата на Албанската Ривиера е красиво разположена в живописен залив с формата на подкова, а панорамата към отсрещния остров Корфу, отстоящ само на 2 морски мили е завладяваща! По протежението на целия залив е красивият крайбрежен булевард с дължина около километър, тънещ в зеленина, цветя и прекрасни огромни палми, които ведно с ласкавото слънце създават усещане за тропически ширини.. В разходката си достигаме и до забележителностите: останки от древна синагога, принадлежала в 5 в от н.е на богата общност евреи, православната църква, пристанището и археологическият музей. Свободно време за самостоятелна разходка с възможност да отседнете в някое крайбрежно заведение за чашка кафе или халба албанска бира. За любителите на романтиката и „ловците на уникални моменти” вълненията достигат кулминацията си в прекрасния и уникален залез на Саранда, когато ти се струва, че остров Корфу в отблясъците на залязващото слънце, сякаш плува на повърхността на чудното Йонийско море! Завръщане в хотела. Вечеря. Нощувка.

 

2 ден (04.05.24): Саранда – Бутринт – Ксамил - Саранда – 52 км.

Закуска. Свободно време или по желание и срещу доп. заплащане: екскурзия до античния и средновековен град Бутринт, обект от листата на Юнеско.  На разстояние 26 км. от Саранда, на крачка от границата с Гърция и срещу източните брегове на остров Корфу ни очаква естествен парк от 20 кв.км, който ограден е от великолепният канал Вивари, свързващ соленото езеро Бутринт с Йонийско море. В сянката на вековни евкалипти и лаврови дървета сред средиземноморските храсти се спотайва тайнственият античен град Бутринт. Пристъпваме, а легендите оживяват и времена от Троянската война припомнят - за цар Пир ни разказват и знатните му пленици - Андромаха, съпругата на Хектор и Хелен, един от синовете на цар Приам и узнаваме как те мястото избрали, за да вдъхнат живот на днешния Бутринт и „малката Троя” го назовали.. Запознавайки се отблизо с някога грандиозни постройки: административни сгради, площад, обществена баня, светилище на Асклепий и прилежащ амфитеатър, Портата кула и Лъвската порта, ще си дадем сметка за уникалната хармония в строителството на древен Бутринт, дело на четири цивилизации: Елините от времето на Александър Велики, два века по-късно – Римляните, последвани от Византийците и Венецианците. И всяка от тези цивилизации строила, достроявала и обогатявала своя славен Бутринт, който откриваме тук - в тази все още не достатъчно популярна земя на орлите – Шкиперия!

Пътешествието ни вълшебно от Античност в реалността ни връща с разходка в курорта Ксамил, който част е от Национален парк Бутринт.

И тук възхищаваме се на Природата, която с творението си Ксамил ни изумява и разбираме защо курорта определят като тропическият РАЙ на Европа!

Избрала е Природата Албания, за да я дари с това малко райско кътче, изваяла го на тясна ивица земя, обградила тази суша с вода – от една страна са хилядите нюанси в синьо на морето Йонийско, което с усърдие огърлица от плажчета вдлъбнати като усмивки дълбае, а от другата страна добавила и водите на езерото Бутринт. За да бъде пълно усещането за рай на земята, щедро сътворила и четири на брой малки островчета с пищна зеленина и птича песен – същински изумрудени „брошки” насред лазурните води йонийски…И как да не се изкушиш на Близнаците, Смарагдовият, Каменният или Малкият остров на плаж да се отправиш. Свободно време за разходка, възможност за обяд, а защо не и плаж (по това време на годината тук обикновено термометъра отбелязва повече от 25 градуса! Завръщане в Саранда и хотела. Свободно време. Вечеря.

По желание организирано посещение на Празнична Великденска  литургия. Нощувка.

 

3 ден (05.05.24): Саранда – Синьото око – Гирокастра – Саранда – 110 км.

Закуска. Свободно време или по желание и срещу доп. заплащане: целодневна екскурзия до природния феномен „Синьото око” - един от 18-те извора, даващи началото на река Бистрица и до Гирокастра, град-музей от листата на Юнеско и столица на Албанският Епир.

Впуснете се във вълнуващо пътешествие в земите на Месопотам с древната църква „Свети Никола”, в пътуване до земите на Финия - политически център на древните Каони и гърци, запознайте се с района, в който гръцкото население е повече от малцинство и е естествен център за всички гърци на територията на днешна Албания, предпочели да останат да живеят тук. Любувайте се на пътят, който е все покрай река Бистрица с води толкова бистри, че дори от автобуса броите камъчетата по дъното й и няма да усетите кога пътят ни отведе до един от изворите реката - природния феномен – Синьото око. Свободно време и възможност за чашка кафе преди да продължим пътя си до Гирокастра – столица на албанският Епир.

Гирокастра е уникален град, чиято красота довела до редица имена, с които впечатлените посетители го наричат. За едни е каменният град, за други е град на хилядата стъпки, а за гърците пък е Аргирокастро - Сребърна Крепост, защото спре ли дъждът покривите на къщите му като същинско сребро на слънцето заблестяват!

Разходете се в каменният град и чуйте впечатляващата му история от времена далечни свързани с илирийското племе Арги още, та до времена близки на завоеватели и владетели като Янинският Бонапарт Али паша – строителят на крепостта, като крал Зогу превърнал я в мрачен затвор, като диктатора Енвер Ходжа, превърнал крепостта във военен музей – функция, която изпълнява и до днес. Насладете се на панорамата от Крепостта, „изгубете се” в стария град и пъстрият базар с магазинчета, опитайте специалитети от местната кухня в сенчести ресторантчета…

Завръщане в Саранда и хотела по нов и различен път – един от многото, с които Албания непрекъснато подобрява пътната си мрежа. Вечеря. Нощувка.

 

4 ден (06.05.24): Саранда – Янина - София

Закуска. В 09:00 часа освобождаване на хотела и отпътуване за България. Попътна разходка за около 1,30 часа в Янина – столицата на област Епир в Гърция. Пристигане в София късно вечерта.

 

ПРОМО цени до 20 МАРТ:

 • На турист в двойна стая: 455 лева
 • Трети възрастен на редовно легло: 425 лева
 • Дете 02 – 07.99 г. на допълнително легло с 2ма възрастни в стая: 365 лева 
 • Дете 08 до 15.99 г. на доп. легло с 2ма възрастни в стая - 399 лева
 • Единична стая: 599 лева  

 

Пакетната цена включва:

 • Транспорт с лицензиран за международни превози автобус 3*
 • 3 нощувки със закуски на блок маса
 • 3 стандартни вечери 3-ри степенно меню без напитки в ресторанта на хотела
 • Медицинска застраховка помощ при пътуване в Чужбина в ЗК „Левинс” с лимит на отговорност 4000 евро
 • Трансфер за Великденската литургия в църквата на Саранда (1,5 км. от хотела)
 • Разходка в Саранда
 • Разходка в Янина

 

Пакетната цена НЕ включва: 

 • Музейни такси за обекти посещавани по желание - около 600 леки
 • Полудневна екскурзия до античен Бутринт и курорта Ксамил – 20 евро възрастен и 15 евро деца до 12 г. (включва трансфер и входна такса), осъществява се при минимум – 20 туриста.
 • Целодневна екскурзия до Гирокастра и природния феномен „Синьо око” – 25 евро и 15 евро за деца до 12 г. (не включва входни такси за обектите), осъществява се при минимум 20 туриста.

 

Отстъпки:

на туристи пътуващи със собствен транспорт се приспадат 40 лева от цената!  

Забележка:

 • пътуващите със собствен транспорт се възползват от допълнителните екскурзии само ако има места в автобуса!
 • за туристи, пътуващи със собствен транспорт в цената НЕ се включва застраховка мед. Разходи в чужбина! 

Доплащане: 

медицинска застраховка помощ при пътуване в Чужбина в ЗК „Левинс” се доплаща от туристи на възраст навършили 69 год. и до 80 год. – 10 лева;

 

Доплащане за отпътуване при минимум 8 туриста от градовете:

 • от Пловдив - 70 лева (отиване и връщане)

 

 • от Пазарджик - 60 лева (отиване и връщане)

 

Начин и срок на заплащане:

При записване 1-ва вноска 30 %; остатъкът – 14 дни преди отпътуване.  

 

Необходими документи:

валидна лична карта или задграничен паспорт;

за непълнолетни – нотариално заверена декларация от непътуващия родител/ите в 2 екземпляра оригинал и ксеро копие.

 

Няма визови, санитарни или други специфични изисквания за посещаваните по маршрута страни.  

 

Пътуването се осъществява при минимум 35 плащащи.

 

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи – 7 дни преди датата на тръгване.  

 

Агенцията си запазва правото на промени в последователността на програмата!

 

ОПИСАНИЕ НА ХОТЕЛ  SARANDA INTERNATIONAL - 4* 

 

Местоположение на хотел Saranda International 4* Саранда: хотелът е един от първите модерни хотели построени в Саранда през 2004 година. Архитектурата му комбинира  италиански и гръцки елементи, които сполучливо обединяват класика и модерно в едно. Отличното му разположение в началото на извития като подкова живописен залив превръща хотелът и неговите обитатели в привилегировани зрители на панорама към „годеницата” на Слънцето – Саранда!

Удоволствие е да закусваш, наблюдавайки как Саранда докосната от Слънцето засиява в ослепително бялата си премяна от сгради накацали амфитеатрално по хълма, който  натежал от красивия си товар устремено се спуска към морето, сякаш търсейки отмора!

Неизказано удоволствие е да вечеряш на откритата веранда, наблюдавайки пурпурните залези на Слънцето, което пътека от злато към теб чертае, преди да потъне в балдахина на морето Йонийско..

В допълнение към пленителните гледки, местоположението на хотела има и предимството да е на комуникативно място - основния път свързващ Бутринт и Ксамил с центъра на Саранда, който отстои на ~ 3 км., около 20 мин. пеша.

Хотелът е разположен на 2-ра линия (~ 50 м. разстояние) от собствен плаж - едър пясък премесен с дребни камъчета и е достъпен от едната страна на сградата по стълби, а от другата страна по асфалтиран път с лек наклон. На близко разстояние (~ 150 м.) е Mango Beach – плаж известен с нощните си забавления.

 

На територията на хотел Saranda International 4* Саранда: Хотелската сграда е част от комплекс, който се състои от две сгради, предлагащи различен по вид настаняване.

Residence Beach Saranda е на първа линия на плажа (собственост на комплекса) и предлага настаняване в апартаменти и стаи, разполагащи с кухненски кът.  

Хотелската сграда Saranda International 4* е на 2-ра линия и отстои приблизително на 30-50 м. от плажа собственост на комплекса.

Saranda International 4* разполага с: денонощна рецепция, фоайе, асансьор, бар във фоайето, ресторант със закрита част и обширна открита веранда, безплатен паркинг.

На разположение на гостите е собствен плаж с едър пясък премесен с дребни камъчета и бар на плажа. Безжичен интернет на територията на хотела.

 

Настаняване в хотел Saranda International 4* Саранда: Седем етажната сграда разполага с капацитет от 50 помещения за настаняване, разпределени в двойни, тройни, фамилни стаи и апартаменти. Всички стаи са модерно и с вкус обзаведени и предоставят всички условия за приятен престой в Саранда на Йонийско море!  

 

 

Стандартни такси за прекратяване на договора за пътуване по Великден:

Записаните туристи могат да прекратят договора за пътуване по всяко време при заплащане на стандартните такси за прекратяване: 

1. ако прекратяването е до 18:00 ч. на третия работен ден след сключването на Договора за пътуване, Потребителят не дължи такса прекратяване.

2. ако прекратяването е от 18:00 ч. на третия работен ден след сключването на Договора за пътуване и до 60 дни преди датата на отпътуване, таксата за прекратяване е в размер на 10% от цената на туристическия пакет в лева.

3. ако прекратяването е от 59 до 45 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 20% от цената на туристическия пакет в лева.

4. ако прекратяването е от 44 ден до 30 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на депозита;

5. ако прекратяването е от 29 ден до 14 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 100% от цената на туристическия пакет в лева;

 

Пътуването е подходящо за лица с намалена или ограничена подвижност.

 

Туроператорът препоръчва на своите клиенти сключване на застраховка Отмяна на пътуване, покриваща  загубите в случай,  че са възпрепятствани да пътуват или в случай на положителен резултат от Ковид тест преди отпътуване.

Застраховката е доброволна и се сключва в деня на сключване на договора за организирано пътуване. Туроператорът не възстановява сумата по застраховката при неосъществяване на екскурзиятa.

Туроператора притежава Удостоверение за туроператорска дейност № 6896 /21.02.2012г. и е сключил застраховка Отговорност на Туроператора по чл. 97, ал.1 от Закона за туризма на  15.01.2024 – застрахователна полица № 03700100004893  в  ”ЗД ЕВРОИНС” АД, валидна за периода: от 11.03.2024 до 10.03.2025 год.  

 

СИГУРНОСТ ПРИ ПЪТУВАНЕ по програмата в условия на КОВИД!

ГАРАНТИРАНО връщане на платените суми в срок до 14 дни в случай на анулирана програма от туроператора или в случай на наложена карантина при престой в Р. Гърция и Р. Албания!

Към момента на публикуване на програмата (02.12.23 г.) Р. Гърция и Р. Албания НЕ изискват представяне на документ свързан с Ковид от пътуващи българи!

В случай, че условията за влизане бъдат променени и се изисква представяне на тестове (PCR test (и/или) negative antigen test), туристите ползват отстъпка от цените в лаборатория „ЛОРА”.

 

ОБЩИ УСЛОВИЯ КЪМ ОФЕРТАТА

 

Полезна информация:

Валута: 1 лев = 70,42 Албански леки

България 12:00 часа – Албания 11:00 часа   

 

Полезна информация за  САРАНДА и живописните му и уникални околности:

 

 

 

Саранада е градът на слънцето, което цели 300 дни в годината „не снема очи” от курорта, сякаш на свой ред е запленено от това райско място!

Курорта е със субтропичен средиземноморски климат и се характеризира с дълго, топло и сухо лято. Цели шест месеца в годината (от май до октомври) са с типичен летен характер и средни дневни температури надвишаващи 23 градуса! Есента тук е кратка с променливо и меко време и обхваща реално само един месец – ноември, който бележи границата между лято и зима. Зимата пък е хладна и не много студена с температури от 16 до 17 градуса и властва от декември до март. Пролетта започва от втората половина на март до края на април, когато отстъпва място на благословеното лято. Именно климатът е една от причините това място да е любимо на туристите, които определят Саранда като Тропическият рай на Европа.

Саранда привлича и със забележителностите си, резултат от богатата му хилядолетна история, привлича и с природата си щедро дарила Саранда с кътчета като: КСАМИЛ с приказните четири островчета, прекрасни плажове като: плажа на Чайката и плажа на Огледалото, а феномена „Синьо око” е просто уникален..

Намирайки се в Саранда няма да Ви липсват: нито гръцката салата, нито познатите от гръцката кухня блюда с морски дарове: „миди саганаки”, калмари, октоподи и риби безброй.. и на какви цени само.. започват от 2 евро и стигат най-много до 8 евро за ястие!!!!   

Елате, с нас в магичният тропически рай на Саранда и ще разберете нашето вдъхновение, резултат от детайлно проучената от нас Саранда и околности, изготвяйки тази програма!

 

ГИРОКАСТРА, каменният град с хилядата стъпала – град – музей под защитата на Юнеско

 

 

        
 

Гирокастра е разположен само на 55 км. от Саранда в красивата долина на река Дрин.  Предлагаме Ви да посетите с нас този уникален албански град – музей, запазил облика си на град от 17 век със своите уникални стари къщи - кули. Типичен пример за такава къща – кула е къщата – музей Zekate, изградена с висока основа от камък и дървена част с помещения за живеене. Бойници заплашително надничат от стените на къщата, готови да сразят всеки дръзнал да нападне стопаните..

Историята за възникването на града, както и произхода на името му са забулени в мистиката на многочислени увлекателни легенди, които ще чуете по време на пътуването. Първите заселници тук са илирийското племе арги, които са и строителите на крепостта над града. В 16 век тази крепост е укрепена от Янинския лъв - Али паша, чието родно място Тепелене е съвсем наблизо. Казват, че дебелината на стените в крепостта е цели три метра! Това е една от причините тази крепост да бъде превърната в затвор от цар Зог през 1930 год. просъществувала като затвор до 1960 год. На територията на крепостта  днес се помещава Национален музей на артилерията, в който е експонирано въоръжение на албанската армия от годината на независимостта 1912 год. до края на втората световна война. Музеят е отворен през 1971 год. в чест на партизаните, които се борили срещу окупацията на италианци и немци в периода от 1939 до 1944 год.

Крепостта е и част от културния живот на Гирокастра, тук през 1980 год е изградена сцена, на която всеки 5 години се провежда фолклорен фестивал на страните от Балканския полуостров, поставят се и други културни събития в града ежегодно.

Следва разходка в стария град и старият базар, откъдето никой не си тръгва с празни ръце и без покупка.. Тук в района на стария базар е Етнографският музей, който се помещава в родната къща на албанският комунистически диктатор Енвер Ходжа (1944-1985 г.), тук е и църквата „Св.Сотир” наричана още старата Митрополия..